„Ugljevik“ treba da plati milionsku odštetu

U ponovljenom postupku, Okružni privredni sud u Bijeljini usvojio je tužbeni zahtev privatnog preduzeća „Šico kompani“ DOO Bijeljina, koje je svojevremeno tužilo ZP RiTE „Ugljevik“ za nastalu štetu i izgubljenu korist zbog odustajanja RiTE „Ugljevik“ od raspisanog tendera.

„Ugljevik“ treba da plati milionsku odštetu

Tim tenderom ovo i još dva preduzeća iz Bijeljine i Ugljevika trebalo je da se angažuju na iskopu jalovine na ugljevičkom rudniku. Sindikat RiTE tvrdi da je to još jedan nezakonit atak na rudničku imovinu.

Okružni privredni sud presudio je da se preduzeću „Šico kompani" DOO isplati 1.238.400 KM na ime pretrpljene štete, te da RiTE „Ugljevik" isplati i zateznu kamatu od 15. juna 2007. godine i troškove postupka u iznosu od 49.560 KM. Gordana Bozalo, pravni referent za zastupanje RiTE „Ugljevik", pojašnjava da je u prethodnom postupku Osnovni sud u Bijeljini doneo presudu koja je bila u korist RiTE „Ugljevik".

- Osnovni sud u Bijeljini je svojevremeno odbio tužbeni zahtev „Šico kompani" DOO, ali su se oni žalili višoj sudskoj instanci. Viši privredni sud u Banjaluci je usvojio njihovu žalbu, te je predmet vratio na ponovni postupak. Uložićemo žalbu na najnoviju presudu Višem privrednom sudu u Banjaluci, kao nadležnom sudu - kaže Gordana Bozalo, ističući da je glavni adut tužitelja na sudu bio da je RiTE „Ugljevik", nakon raspisanog i realizovanog tendera, trebalo da zaključi ugovor sa ovim i druga dva izvođača radova na rudniku.

Tender za angažovanje takozvanih trećih lica na iskopu jalovine na rudniku raspisan je 2003. godine. U međuvremenu je Vlada RS, koja je bila stoprocentni vlasnik kapitala u RiTE, zaključila da treba raskinuti saradnju s trećim licima na rudniku, te da se nakon nabavke neophodne mehanizacije radnici RiTE „Ugljevik" angažuju na realizaciji tog posla.

- Tri ponuđača su učestvovala na tenderu, „Šico kompani" DOO, „ Kontinental" DOO i „Tereks inženjering" DOO. Što se tiče preduzeća „Tereks inženjering", njihova žalba je usvojena na Višem privrednom sudu i naše preduzeće im je isplatilo 3.080.000 KM, jer je presuda bila pravosnažna. Uložili smo reviziju na Vrhovni sud RS i sada čekamo konačnu odluku. U trećem slučaju, kod preduzeća „ Kontinental" DOO, Okružni sud je odbio njihov tužbeni zahtev, što je potvrdio i Vrhovni sud RS. Branko Đurđević, predsednik Sindikalne organizacije RiTE „Ugljevik", tvrdi da je i najnovija sudska presuda samo nastavak velike pljačke državne i društvene imovine koja traje punih 20 godina.

Đurđević kaže da su radnici argumentima ubedili poslovodstvo da se nešto mora menjati u poslovanju preduzeća. Sindikalni predstavnici RiTE žalili su se i tadašnjem premijeru Draganu Mikereviću. Svi radnici su potpisali peticiju da se treća lica isključe iz poslova u rudniku. Đurđević kaže da su dve sporne sudske odluke do sada poništene na višim instancama, te da ni treća, najnovija presuda, ne bi trebalo da bude potvrđena na višim sudskim instancama.

- Podnosili smo krivične prijave i 2005. godine zbog nameštanja tendera, obraćali smo se i Specijalnom tužilaštvu RS. Svi su se izjasnili da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka. Čudno je da se donose odluke o obeštećenju privatnih firmi kada oni nisu ni ulazili u posao, niti su ijednu lopatu jalovine izneli s površinskog kopa. Lopovi stalno atakuju na ovu imovinu - upozorava predsednik Sindikalne organizacije RiTE „Ugljevik" Branko Đurđević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA