Čak 16 miliona KM dobilo 149 odabranih osoba

  • BiH
  • 22. May 2013.

Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH priprema posebnu tematsku sjednicu u vezi sa zloupotrebom sredstava u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u okviru poljoprivredne podrške kapitalnim ulaganjima, jer je otkriveno da je 149 odabranih lica nelegalno dobilo 16.000.000 KM.

Čak 16 miliona KM dobilo 149 odabranih osoba

Sjednica se priprema uporedo sa aktivnostima istražnih organa koji su, na osnovu zaključka Predstavničkog doma, već izuzeli dokumentaciju koja upućuje na nelegalnosti koje su počinjene za vrijeme ministra Jerka Ivankovića Lijanovića.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Enver Mehmedović otkriva za "Dnevni avaz" da je sporni javni poziv od 5. jula prošle godine, težak više od 16.000.000 KM, trajao samo osam dana.

On navodi da je utvrđeno da je više od 50 odsto od 1.135 aplikanata za javni poziv svoje poljoprivredno gazdinstvo registrovalo bukvalno dan prije objave ili čak u periodu dok je trajao javni poziv.

- Radna grupa zadužena za kontrolu rješenja ovog javnog poziva utvrdila je da je 16.000.000 KM dobilo 149 odabranih lica. Više od tri četvrtine aplikacija, dakle više od 700, uopšte nije bilo ni otvoreno.

Kada je riječ o ovih 149 lica, kod više od polovine utvrdili smo da nisu ispunjavali uslove za podsticaje, te da je bilo malverzacija s dokumentima - rekao je Mehmedović.

O kakvim se teškim zloupotrebama ministarstva sa Lijanovićem na čelu radilo, navodi Mehmedović, govori činjenica da su po osnovu istog javnog poziva i nakon njegovog završetka za kapitalna ulaganja dodjeljivana sredstva, tako se broj probranih lica popeo na 212, a iznos iz budžeta na 21.000.000 KM.

- Smatram da sjednicu Predstavničkog doma treba održati što prije, jer su stvoreni enormni dugovi u prošloj godini. Prema procjeni, Ministarstvo je napravilo najmanje 25.000.000 KM obaveza. Dobro je da je podržana preporuka da sve ovo ispitaju istražni organi - zaključio je Mehmedović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA