Njujork legalizovao gej brakove

Američka savezna država Njujork postala je šesta i do sada najveća država SAD u kojoj je odobreno sklapanje istopolnih brakova.

Njujork legalizovao gej brakove

Njujork, treća američka država po broju stanovnika, ovom merom pridružiće se Konektikatu, Ajovi, Masačusetsu, Nju Hempširu, Vermontu i distriktu prestonice Vašington. Guverner Endru Kuomo potpisao je juče zakon koji su državni poslanici pre toga usvojili tesnom većinom, čime je sklapanje gej brakova odobreno u američkoj državi u kojoj je i rođen pokret za prava homoseksualaca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Borci za prava homoseksualaca nadaju se da će ta mera u Njujorku pospešiti jačanje pokreta u SAD i pomoći da sklapanje gej brakova bude odobreno i u ostalim državama, posle neuspešnih pokušaja u tom smeru poslednjih godina. Prva američka država koja je legalizovala gej brakove bila je Masačusets, ali za razliku od nje, Njujork neće zahtevati prebivalište na svojoj teritoriji da bi zainteresovanima izdao dozvolu za venčanje.

Zbog toga je verovatno da će ta američka država, kako ocenjuje agencija AP, postati magnet za gej parove iz celih SAD, koji eventualno budu želeli da se venčaju u Central parku, na primer, ili da medeni mesec provedu na Nijagarinim vodopadima.

U znak radosti zbog nove mere, sinoć je održana spontana ulična zabava ispred paba "Stounvol in" u Njujorku, u kome je, kako se smatra, 1969. počela borba za ostvarenje prava homoseksualaca u SAD. Sećanje na noć kada je policija upala u taj pab gde su se uglavnom okupljali homoseksualci i napala njegove goste, što je izazvalo proteste nekoliko hiljada pripadnika gej populacije, obeležava se svake godine 28. juna paradama i zabavama.