Vijeće ministara donijelo Privremenu odluku o JMB

  • BiH
  • 05. Jun 2013.

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo je Privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje JMB i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje ličnih i drugih dokumenata.

Vijeće ministara donijelo Privremenu odluku o JMB

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a konačno rješenje bit će doneseno u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ova privremena odluka ne prejudicira rješenje u budućem zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju u BiH i primjenjivat će se najduže 180 dana od dana donošenja.

Za realizaciju Odluke zaduženi su nadležni organi entiteta, kantona, Brčko distrikta BiH, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka te Ministarstvo civilnih poslova. Odluka Vijeća ministara uslijedila je nakon što su mediji objavili priču o tromjesečnoj bebi Belmini Ibrišević, koja hitno mora na transplantaciju koštane srži u Njemačku, a ne može dobiti pasoš zbog toga što nema JMB.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    13°C
  • 02:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

103 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI