Bosić i SDP predložili usvajanje izmjena zakona o JMBG

  • BiH
  • 06. Jun 2013.

Šefa Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Mladen Bosić predložio je da ovaj dom na današnjoj sjednici usvoji zakon o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana BiH u identičnom tekstu kao što glasi odluka Savjeta ministara BiH o dodjeljivanju jedinstvenog matičnog broja.

Bosić i SDP predložili usvajanje izmjena zakona o JMBG

"Dogovor u Savjetu ministara BiH veoma je teško donesen i taj kompromis treba cijeniti. Smatramo da je došlo vrijeme da to pitanje bude riješeno odmah i usvoji zakon identičan sa rješenjima koje je usvojio Savjet ministara BiH", rekao je Bosić, obrazlažući prijedlog.

Zakon pod istim nazivom, ali različitim tekstom, predložili su i poslanici SDP-a Nermina Zaimović-Uzunović, Nermina Ćemalović i Danijela Martinović, zatraživši da bude usvojen po hitnom postupku.

U okviru rasprave o dnevnom redu poslanici su negodovali zbog sve češćeg prakse da se izmjene dnevnog reda vrše u posljednjem trenutku i to zahtjevima da zakoni budu usvojeni po hitnom postupku.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Milorad Živković zatražio je da svi zakoni predloženi po hitnom postupku, odnosno koji nisu predloženi po poslovniku, budu skinuti sa dnevnog reda.

On je podsjetio da je prekršen džentlmenski dogovor članova Kolegijuma Predstavničkog doma da zakoni u dnevni red ne budu predlagani u posljednjem trenutku.

"Ne treba od parlamenta da pravimo pozorište i pozornicu za predizbornu kampanju", naglasio je Živković.

Slične stavove kao i Živković imali su i poslanik SNSD-a Drago Kalabić, DNS-a Petar Kunić i Stranke za BiH Beriz Belkić.

Nakon Živkovićevog zahtjeva predsjedavajući Denis Bećirović dao je polučasovnu pauzu na kojoj će se Kolegijum Predstavničkog doma u proširenom sastavu odrediti o ovom zahtjevu, kao i koji će od dva prijedloga izmjena Zakona o jedinstvenom matičnom broju biti uvršten u dnevni red, jer na jednoj sjednici ne mogu biti predložena dva ista zakonska akta.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo je danas, prema dostavljenom dnevnom redu, da se odredi prema zahtjevu poslanika klubova SDP-a i SBB-a da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom koji podrazumijeva upisivanje, u korist Ministarstva odbrane BiH, 63 perspektivne vojne lokacije koje je ranije definisalo Predsjedništvo BiH.

Zahtjev za usvajanje po hitnom postupku dostavio je i Savjeta ministara BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Na dnevnom redu je i informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu o kojoj je rasprava odgođena na prošloj sjednici Predstavničkog doma.

Pred poslanicima će se naći i izvještaji o radu za prošlu godinu Savjeta ministara BiH, Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, zaštiti ličnih podataka u BiH, te godišnji i finansijski izvještaj Centralne banke BiH.

Predstavnički dom raspravljaće u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera.

Sa dnevnog reda skinuti su Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o krivičnom postupku BiH u prvom čitanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA