Grcka u dvodnevnoj blokadi

Grčki sindikati započeli su danas 48-časovni generalni štrajk koji će poremetiti odnosno obustaviti većinu javnih službi u zemlji, nekoliko sati pošto je premijer Jorgos Papandreu pozvao poslanike da podrže stroge mere štednje kako bi se zemlja izbavila iz teške dužničke krize.

Grcka u dvodnevnoj blokadi

U centru Atine biće raspoređeno više od 5.000 pripadnika policije, a protestna okupljanja trebalo bi da počnu tokom jutra, sa centralnim okupljanjem ispred zgrade parlamenta u grčkoj prestonici u deset časova po lokalnom vremenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na ulicama Atine očekuje se veliki broj demonstranata, a štrajku su se pridružili i doktori, vozači hitne pomoći, novinari, pa čak i glumci, javio je AP. Aerodromi će biti zatvoreni na nekoliko sati, a kontrolori leta štrajkovaće oba dana štrajka od osam časova ujutro do podneva i od 18 do 22 časa. Vozači tramvaja i autobusa će takođe štrajkovati, dok će radnici metroa u Atini raditi kako bi omogućili građanima da dođu na najavljene proteste.

Sindikati protestuju zbog novog vladinog plana štednje koji bi u narednih pet godina podrazumevao drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i za radnike sa minimalnim zaradama, i prodaju državne imovine, nakon što je prethodnih meseci uveden niz mera štednje koje su dovele do porasta nezaposlenosti na 16 odsto. "Ove mere su masakr za radnička prava. Zaposlenom čoveku će biti pakleno teško.

Štrajk mora sve da zaustavi", rekao je poslanik Grčke komunističke stranke Tanasis Pafilis, koji predvodi jedno od glavnih današnjih okupljanja. Rasprava o ovim merama počela je u ponedeljak grčkom parlamentu, a glasanje o paketu mera i predlogu zakona za njihovu primenu održaće se u sredu i četvrtak.

Ukoliko plan štednje bude usvojen, Grčka će dobiti petu tranšu pomoći od EU i MMF-a, koja joj je odobrena prošle godine 110 milijardi evra. Ishod glasanja je za sada neizvestan budući da se Papandreu suočava sa protivljenjem i u samoj vladajućoj stranci PASOK, koja ima tesnu većinu od 155 od ukupno 300 mesta u parlamentu.