Obama na Tviteru

Američki predsednik dgovarao na pitanja korisnika Tvitera, čime je postao prvi šef države koji je poslao i prvi pisani odgovor sa svog laptopa u Beloj kući.

Obama na Tviteru

Bela kuća, u nastojanju da dopre do birača, koristi taj vid komunikacije s biračima, kao i druge nove medije.Barak Obama je na skupu pred oko 140 gostiju odgovarao na pitanja koja su na ekranu postavljana preko društvene mreže Tviter, iskoristivši priliku da se ponovo založi za što brzi dogovor o smanjenju deficita i podizanju limita državnog zaduženja. Taj broj prisutnih je bio simboličan jer poruke preko Tvitera mogu da imaju najviše 140 karaktera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pitanja su se odnosila na više tema, od stanja na tržištu nekretnina i imigracije, do obrazovanja i budućnosti svemirskog programa. Zanimljiv trenutak bio je kada je stigla poruka spikera Predstavničkog doma, republikanca Džona Bejnera, koji je pitao gde su obećana radna mesta, s obzirom na rekordna sredstva utrošena u ekonomski oporavak. Obama je podsetio na Bejnerovu funkciju i rekao da je to malo nakrivo nasađeno pitanje, ali je ipak odgovorio da se nova radna mesta otvaraju, ali ne željenom brzinom.

On je takođe rekao da vlada može da učini više za ekonomiju, ali da u tome nije uvek imala podršku republikanaca. Obama je dodao da zemlji preti nova recesija ukoliko Kongres ne podigne limit vladinog zaduženja i dodao da republikanci koriste tu debate da bi obezbedili poreske olakšice za najbogatije Amerikance. Predsednik SAD je takođe branio svoj plan stimulacije privrede, iako je dopustio mogućnost da je potcenio ozbiljnost krize i da nije pripremio Amerikance na dužinu njenog trajanja.