Samsung reagovao na Ajped 2 tanjim verzijama svoje Galaksije

MANEVROM KOJI BI SE NAJBOLJE MOGAO opisati poučnom rečenicom „ako ne možeš da ih pobediš ti im se pridruži“, Samsung je u utorak predstavio svoj odgovor na Eplov Ajped 2 (Apple iPad 2) – nov par tabli iz svoje serije Galaksija (Galaxy Tab) koje su u pogledu specifikacija dobrim delom klonovi Eplove ponude.

Samsung reagovao na Ajped 2 tanjim verzijama svoje Galaksije

Eplov Ajped koji je stvorio novo tržište tabličnih računara, pojavio se u međuvremenu i u verziji broj dva i dodatno podigao letvicu konkurentima, čak i pre nego što su ovi uspeli da uđu na to tržište u značajnijoj meri. Najveći Eplov izazivač do sada bio je baš Samsung čiji se tablični računar Galaxy Tab s ekranom od 17,8 cm (7 inča) i sistemom Android smatrao najuspešnijim konkurentom originalnom Ajpedu (mada nije prodat u velikom broju primeraka)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sada je taj Galaxy Tab dobio i pojačanje u vidu istoimenih verzija s većim ekranima od 22,6 cm (8,9 inča) i 25,6 cm (10,1 inč). „Naša kompanija ne veruje da ista mera pasuje svima", poručio je njen predstavnik dok ih je pokazivao na međunarodnoj konferenciji CTIA u Orlandu na Floridi, kao što je ranije i najavljivano kriptičnim brojem 78910 odštampanim na pozivnicama, iz kojeg su mnogi odmah zaključili da je reč o nizu koji odražava dimenzije ekrana izražene u inčima.

Prikazujući svoje nove table Samsung je posebno isticao da su to najtanji uređaji te vrste na svetu. Imena im se razlikuju po broju koji označava dimenzije dijagonale ekrana izražene u inčima - Galaxy Tab 8.9 i Galaxy Tab 10.1 - ali jedno im je zajedničko, debele su svega 8,6 mm, što je 0,2 mm manje od Ajpeda 2 i čak 4,3 mm manje od Motorolinog Zuma (Xoom). Tanak dizajn je svakako ono što je odmah uočljivo na novim sjajnim šasijama, ali razlika ima još. Galaxy Tab 10.1 predstavljen u Americi težak je 595 grama, a njegov sitniji rođak Galaxy Tab 8.9 svega 470 grama. Tab 10.1 je stoga 6 grama lakši od Ajpeda 2 Wi-Fi, i znatno lakši od Zuma teškog 730 g.

Samsung je na kongresu Mobilni svet održanom prošlog meseca u Barseloni, predstavio Galaxy Tab 10.1 za evropsko tržište, ali novi model sa istom oznakom predstavljen u utorak, ima neznatno drugačije specifikacije u odnosu na svog evropskog prethodnika (koji je inače debeo 10,9 mm i težak 599 grama), izuzev kamere na poleđini koja je znatno slabija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Nova i unapređena verzija" od deset inča podržava HSPA+ tehnologiju povezivanja koja omogućava brzinu do 21 megabita u sekundi, dok će se LTE i WiMAX verzije pojaviti kasnije. Unutra su dvojezgarni procesor na 1 GHz, dve Wi-Fi antene, kamera od 3 megapiksela sa zadnje strane koja snima video rezolucije 720p (umesto 8 Mp i 1080p kao kod evropskog modela) i jedna spreda od 2 megapiksela. Baterija mu traje deset sati, a uz Android 3.0 idu namenski skrojen korisnički interfejs TouchWiz, „centar" za ljubitelje e-knjiga, reprodukovanje videa u rezoluciji 1080p, par zvučnika koji dočaravaju okružujući zvuk i podrška za Flash 10.2.

Samsung tvrdi da je ovo „najtanja i najlakša tabla s velikim ekranom opremljena svim neophodnim detaljima". U verziji sa 16 GB i Wi-Fi vezom koštaće 500 dolara a sa 32 GB sto dolara više. Postojaće i verzija sa 64 GB. U prodaji će se pojaviti početkom juna.

Manji model od 8,9 inča sličnog je dizajna, s jednako trajnom baterijom i debljinom kućišta od 8,6 mm. Ukoliko se izuzme razlika u fizičkim dimenzijama specifikacije su mu skoro identične. U verziji sa 16 GB koštaće 470 dolara a sa 32 GB sto dolara više. Stiže u neodređeno vreme tokom leta.

Dodajmo i to da oba imaju ekran rezolucije 1280 x 800 piksela i priključak za SD kartice od najviše 32 GB, a takođe i sada već standardne komponente kao što su žiroskop, akcelerator, digitalni kompas i senzor ambijentalnog svetla.

Poređenja radi, Ajped 2 u veziji koja ima samo Wi-Fi i 16 GB košta 500 dolara, ima ekran je 24,6 cm (9,7 inča) rezolucije 1024 x 768, debeo je 8,8 mm, težak 601 gram, baterija mu traje oko deset sati, reprodukuje video do 1080p, ima dvojezgarni procesor na 1 GHz, dve video kamere „HD" rezolucije, ugrađenu aplikaciju za čitanje e-knjiga...

Mada je objavio dve table, njihove dimenzije se ne razlikuju drastično od Ajpeda 2, i ako izuzmemo podršku za Adobijev Fleš (Adobe Flash) i još par detalja vezanih za čitanje knjiga i slušanje muzike, u pogledu specifikacija reklo bi se da su njegovi verni klonovi.

Drugim rečima, Samsung je u borbi za tržište doslovno sledio Eplov primer uspešnog dizajna i cena. To sigurno ne može biti loše za kupce koji će dobiti priliku da se za iste pare opredeljuju da li će se prikloniti ovoj tabli s Androidom (umesto znatno skupljeg Motorolinog Zuma) ili Eplovom Ajoesu (iOS). (M.V.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA