Kako sprečiti najčešće povrede prilikom trčanja?

Prilikom povrede bitno je da znate da locirate povredu i uzrok nastanka uzimajući u obzir parametre kao što su vaše godine, težina, pol... Navodimo vam najčešće povrede i savete šta da korigujete kako do njih ne bi došlo.

Kako sprečiti najčešće povrede prilikom trčanja?

Prenosimo vam opise i uzroke najčešćih trkačkih povreda.

Upala Ahilove tetive

Gde:upala tetive, deo između lista i pete. Bol se obično oseća pri odgurivanju prstima tj. podizanju pete.

Rizična grupa:muškarci saindeksom telesne mase (BMI)preko 25% koji trče brže nego što bi trebalo, svi oni koji stalno trče brdsko-planinske treninge i oni koji povećavaju svoju distancu za više od 10% nedeljno.

Zašto:jer pri trčanju Ahilova tetiva trpi težinu koja je nekoliko puta veća od težine tela. Veća brzina težeg trkača ili trkačice doprinosi većem stresu na ahilovu tetivu.

Kako da sprečite:Pojačajte listove koristeći različite vežbe i istežite ih posle svakog treninga.

Bol u potkolenici

Gde:bol koji se javlja celom dužinom potkolenice, to je mikro fraktura tibialne kosti (cevanice).

Rizična grupa:trkači koji trče sa vrhovima stopala okrenutim ka spoljnoj strani (pronatori), početnici, žene koje nose visoke potpetice i svi oni koji treniraju na kosim terenima.

Zašto:zato što prednja tibialna tetiva mora da daje veliki otpor rotirajućem stopalu i tako trpi veliki pritisak.

Kako da sprečite:nosite patike koje odgovarajuvašem stilu gaženja, one će bolje kontrolisati pokret vaših stopala, ojačajte listove na nogama. Ako imate bolove u potkolenici duže od mesec dana idite kod doktora na snimanje da biste proverili kakva je fraktura u pitanju.

Bol u čašici (koleno)

Gde:bol u tetivi koja povezuje čašicu kolena sa kosti potkolenice.

Rizična grupa:gojazni muškarci sa BMI preko 25% koji su se nekada bavili košarkom ili sportovima u kojima se mnogo skače, ili oni koji naglo povećaju svoju nedeljnu kilometražu;pronatorii trkači i trkačice sa istorijom povreda tetive kolena.

Zašto:tetiva koja spaja čašicu kolena sa tibijom (veća kost potkolenice) pomaže savitljivost nogu pri skakanju i trčanju, ali konstantno ponavljanje skokova i trčanja stvaramikro povredeu tetivi. Posle godina netreniranja i naglog povećavanja kilometraže mikro frakture neće moći da se izleče. Velika kilaža takođe utiče loše na već postojeće mikro povrede.

Kako da sprečite:pazite na svoju težinu, radite čučnjeve da biste ojačali tetivu kolena, istežite kvadricepse i zadnju ložu. Nemojte da povećavate nedeljnu kilometražu više od 10%.

Sindrom bola oko celog kolena

Gde: bol i ukočenost okočašice kolena.

Rizična grupa: žene koje trče sporim tempom, pronatori i ljudi sa ravnim stopalima.

Zašto:u idealnim uslovima čašica kolena klizi gore dole pri svakom savijanju i udaru. Žene imaju mnogo fleksibilnije zglobove i prave veće uglove (kuk-koleno) od muškaraca, pa tako imaju veće šanse da im čašica ispadne jer ligamenti neće dobro držati pri takvim uglovima i sporom trčanju.

Kako da sprečite:ojačajte prednju ložu, zadnju ložu i zadnjicu sa čučnjevima, iskoracima, jer će jači mišići pomoći pri stabilizaciji čašice kolena kao i držanju karlice u pravilnom položaju dok trčite.

Upala ligamenata kolena i pokosnice

Gde: upala vlakana ligamenata koja se prostiru od spoljnjeg dela kolena da vrha pokosnice.

Rizična grupa: žene sa BMI preko 21% koje trče treninge duže od 2 sata i treniraju trčanje po brdskom terenu i neravnim površinama.

Zašto:višak težine je dodatni stres na ligamente kolena. Duga trčanja takođe zamaraju ligamente i mišiće koji pomažu kolenu da bude stabilno. I kodbrdskih treningakoleno je konstantno savijeno što povećava tenziju na ligamente kolena.

Kako da sprečite:jačanjem mišića ligamenta kolena. Lateralno povlačenje noge na stranu uz pomoć elastičnog ekspandera. Opuštanjem i masažom mišića uz pomoć mekanog cilindra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 05:00

    15°C
  • 08:00

    15°C
  • 11:00

    17°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

165 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 08. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI