McDonalds izazvao vanredno stanje u Sarajevu

  • BiH
  • 21. Jul 2011.

Sarajlije, koje su danas prošle Titovom ulicom, ostale su zatečene velikom gužvom i nepreglednim redovima u centru grada, a razlog za ovo "vanredno stanje" bilo je zvanično otvaranje prvog restorana "McDonald'sa" u BiH.

McDonalds izazvao vanredno stanje u Sarajevu

Gužva pred objektom nastala je znatno prije 10 sati, za kada je bilo najavljeno otvaranje restorana, pa su svi jedva čekali da se završi oficijelni dio kada je Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, presjekao vrpcu na vratima restorana najpoznatijeg lanca brze hrane u svijetu. Svi su željeli da probaju nešto sa menija "McDonald'sa", a neki kažu da zbog uzbuđenja prethodnu noć nisu oka sklopili. Dječak Nezir kaže da će njemu hamburger iz "McDonald'sa" moći zamijeniti domaće ćevape, koje je do tada najradije jeo, ističući da nije mogao spavati, jer je jedva čekao da ga otac dovede da proba Big Mac.

Sarajka Samra Šehić kaže da je došla iz radoznalosti, te da je već ranije konzumirala hranu iz "McDonald'sa". "Nema nikakve razlike između 'McDonald'sove' hrane u svijetu i ovdje u Sarajevu. Isti je okus, isti sadržaj i isto pakovanje", kazala je Samra nakon što je probala hranu. Jasminka Đurić, koju smo zatekli u restoranu, kaže da voli hranu koja se ovdje nudi, navodeći da je imala priliku već ranije da je konzumira širom Evrope.

"Što se mene tiče, 'McDonald's' može zamijeniti tradicionalnu bosansku hranu, ali vjerujem da sa starijim osobama nije tako. Oni vjerovatno neće nikada preferirati hamburgere iz 'McDonald'sa'", kaže Jasminka.

Da neće biti rivalstva između poznatog svjetskog proizvođača brze hrane i ugostitelja, koji poslužuju tradicionalnu hranu, potvrdio je i gest vlasnika lanca ćevabdžinica "Mrkva", koji je "na naselje" kolegama iz "McDonald'sa" poslao po porciju ćevapa. Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, osim što je otvorio restoran, bio je i prvi kupac. On je zadovoljan što je i BiH postala dio tržišta gdje posluje "McDonald's", ocjenjujući da je to dobra poruka za investitore.

"BiH je 118. zemlja u svijetu u kojoj je na tržištu prisutna američka kompanija 'McDonald's', što je indikator slobodnog tržišta, investicija i sigurnog okruženja, odnosno povoljnog ambijenta za dalja ulaganja. Osim toga, direktnu korist predstavlja činjenica da je putem realizacije ovog projekta osigurano zaposlenje za 100 mladih ljudi", rekao je Behmen. U restoranu smo zatekli i Fehima Škaljića, bivšeg načelnika općine Stari grad i federalnog poslanika, koji kaže da je i ovo način uključivanja u svjetske tokove.

"Jedan od civilizacijskih trendova je i 'McDonald's'. Od danas to pravo pripada Sarajevu i djeci ovog grada. 'McDonald's' u Sarajevu predstavlja više od hrane. Djeca to doživljavaju emotivno, a moj sin je želio biti prvi u restoranu", rekao je Škaljić. U kompaniji "McDonald's" u narednih pet godina planiraju otvoriti restorane u svim većim gradovima u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 02:00

    12°C
  • 05:00

    11°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI