Englezi neće američkog superpuba

Kameron angažovao bivšeg šefa njujorške policije za savetnika, na zgražavanje Skotland jarda

Englezi neće američkog superpuba

Konflikt između premijera Dejvida Kamerona i britanske policije zbog neadekvatnog suzbijanja nereda koji su protekle nedelje protresli britansko ostrvo, poprimio je juče dodatnu vatrenost. Nezadovoljstvo u Skotland jardu, tinja već duže zbog vladinog plana da u sklopu rezanja budžeta, u narednom periodu smanji broj policajaca za petinu. Ali posle napetog noćnog rada i celonedeljne borbe sa uličnim mangupima živci su se engleskim bobijima potpuno istanjili.

Ulje na vatru dolio je premijer kada je , prvo u četvrtak na vanrednom zasedanju Parlamenta , pa zatim tokom vikenda javno obelodanio svoju nameru da u pomoć pozove jednog Amerikanca. Na zgražavanje britanske policije, Kameron je , kako je otkrio javnosti,za svog savetnika imenovao Vila Bretona nekadašnjeg šerifa Bostona, Njujorka i Los Anđelesa.

Veruje da će ovaj superpub kako ga zovu Amerikanci, uspeti ono što nije pošlo ѕa rukom Skotland jardu: da primiri ulične gangove, kako se nasilje , paljenja i pljačke nikad više ne bi ponovile u ovolikim razmerama. Britanski premijer čak upotrebljava iste kovanice koje jekoristio Vil Breton, kada je u Njujorku kao šef policije, u vreme gradonačelnika Rudolfa Đulijanija, pretio „nultom tolerancijom" prema uličnim bandama.

Njujork se zaista primirio, danas turisti mogu da se šetaju i Harlemom, ali Amerikom haraju narko gangovi pred kojima je policija nemoćna. Britanski plavci ne žele savete koji će dolaziti sa udaljenosti od desetak hiljada kilometara. Na stranu to što je imenovanje Amerikanca šamar instituciji Skotland jarda koja je do skora važila za primer. Amerika zavodi red tako što se ne libi od upotrebe sile, mi to u našoj zemlji ne želimo, citira se Pol Deler lider policijskog sindikata u Londonu.

Kameron međutim tvrdi da je takav ekspert kakvim smatra Bretona, upravo ono što je Britaniji u ovom trenutku preko potrebno. Skotland jard je povređen i zbog ocene da nisu dovoljno energično obuzdali nerede. Nikakve naloge da budemo žešći nismo dobili ni od koga, kaže jedan od funkcionera u londonskoj policiji. Naprotiv, dobijali smo oprečne poruke, što nas je pokolebalo.

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnenja samo 30 odsto Britanaca smatra da su premijer i vlada na adekvatan način reagovali na nerede. Šezdeset odsto zamera ministrima što se nisu vratili (sa letovanja) na svoja radna mesta na vreme. Velika većina ispitanih (82) podržala bi upotrebu suzavca, izbije li opet ovakav haos, dok 73 odsto zagovara zavođenje policijskog časa. Protiv rezova u policiji izjašnjava se 70 odsto građana, a dvadeset odsto Britanaca, smatra da naprotiv treba povećati broj policajaca.

Oglasio se i gradonačelnik Londona Boris Džonson , koji je najviše kasnio sa letovanja. Upozorava da je pred Olimpijske igre sledećeg leta potpuno nerazumno smanjivati broj policajaca. Što se američkog superpuba tiče, on je već izneo premijeru neke ekspertske predloge. Za sada to radi volonterski. Ali uskoro će, kako je rekao američkim medijima, sklopiti ugovor i dobiti novčanu naknadu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA