Somalski pirati osudjeni u SAD na doživotnu robiju

Američki sud izrekao je kaznu doživotnog zatvora dvojici somalskih pirata, zbog ubistva četvoro američkih talaca, otetih početkom godine na svojoj jahti u blizini obale Omana.

Somalski pirati osudjeni u SAD na doživotnu robiju

Ali Abdi Mohamed (30) i Buran Abdiraman Jusuf (31), koji su se na sudu izjasnili kao krivi, prvi su osuđeni pirati u ovom incidentu, dok još trojici sledi suđenje i moguća smrtna kazna. Američki tužioci nadaju se da će ovako stroge kazne poslužiti kao primer somalijskim piratima, koji konstantno vrše otmice i traže otkupe, preneo je AFP.

- Vest o izrečenim kaznama "pročuće se među piratima - i trebalo bi da pošalje jasnu poruku - da su dani razuzdanih oružanih pljački i otmica na moru prošlost - rekla je Dženis Federsik, pomoćnik zamenika direktora u njujorškoj kancelariji Federalnog istražnog biroa (FBI).

Hrišćanski misionari Džin i Skot Adam plovili su svojom jahtom oko sveta, kada su ih pirati oteli. Oni su nekoliko dana kasnije ubijeni, zajedno sa svojim prijateljima Bobom Riglom i Filisom Mekejom, uprkos tome što su u to vreme vođeni pregovori sa zvaničnicima američke mornarice o njihovom oslobađanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 11:00

    12°C
  • 14:00

    14°C
  • 17:00

    13°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

117 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

324 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI