Ukoliko Skupština NSBiH izazove suspenziju FIFA i UEFA prave novi nogometni savez

  • BiH
  • 29. Mar 2011.

Komitet za normalizaciju, u kojem neće biti mjesta za postojeće zvaničnike NSBiH, vodio bi poslovanje i pripremao formiranje novog saveza.

Ukoliko Skupština NSBiH izazove suspenziju FIFA i UEFA prave novi nogometni savez

Dilema nema. Ako Skupština danas ne usvoji novi statut, sa 1. aprilom Nogometni savez BiH će automatski biti suspendiran, bez mogućnosti kompromisa, što će povući niz teških posljedica. Bh. fudbal će biti klinički mrtav, više neće biti dio UEFA-ine i FIFA-ine sportske porodice, naši klubovi neće ići u Evropu, reprezentacija BiH neće igrati kvalifikacije, zavrnut će se slavina međunarodne finansijske pomoći za razne projekte... Ukratko, potpuni krah.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Postavlja se veliko pitanje šta onda? Nije valjda da će ama baš sve prestati postojati, da će nastupiti jedno veliko ništa!?

Član 7

UEFA i FIFA imaju planove za ovakve situacije. Iako je u to zaista teško povjerovati, do sada su imali iskustava i s gorim od nas. Prema članu 7 Statuta, Izvršni komitet FIFA-e, u konsultacijama s UEFA-om, u izuzetnim situacijama može razriješiti izvršna tijela našeg saveza i na određeni period ih zamijeniti takozvanim komitetom za normalizaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ne treba ni sumnjati da će tako i biti. Novi savez gradit će članovi komiteta za normalizaciju, u koji će ući novi ljudi iz fudbala koji imaju bolju volju za saradnju sa UEFA-om i FIFA-om. Tu neće biti mjesta za postojeće zvaničnike NSBiH. Taj komitet vodio bi poslovanje Saveza tokom suspenzije i pripremao formiranje novog. Zvaničnih detalja još nema, tako da možemo samo nagađati šta će se dalje dešavati. Koliko bi suspenzija mogla trajati, ko bi bio u novom savezu, šta bi bilo s članovima iz FSRS..., sve su to pitanja na koja za sada nema odgovora.

Idealna opcija

Najidealnija varijanta bila bi da UEFA i FIFA nakon proglašenja suspenzije rastjeraju sve aktuelne članove Saveza (konačno!), a u novi NSBiH privuku istinske patriote i ljude koje u Evropi neko može prepoznati kao fudbalske velikane, a do sada od anonimnih nesposobnjakovića i interesom vođenih destruktivaca u NSBiH nisu imali pristupa Savezu.

Potom da u roku od dva mjeseca bude formiran novi NSBiH i usvojen novi statut po želji UEFA-e i FIFA-e, kako bi prije sljedeće kvalifikacione utakmice protiv Rumunije (3. juni u Bukureštu) bila skinuta suspenzija, jer sljedeća sjednica Izvršnog komiteta UEFA-e je upravo početkom juna. Tako reprezentacija ne bi trpjela štetu, baš poput klubova koji će izboriti Evropu.

Ako bi bilo ovako, onda samo možemo zaključiti - suspenzijo, dobro nam došla!

Postoji plan

Iako je realnost obično daleko od snova, naš izvor upućen u situaciju tvrdi da nije nemoguće da se situacija nakon eventualne suspenzije bude razvijala upravo po idealnom scenariju.

- Dva mjeseca do naredne utakmice reprezentacije nije malo, odnosno sasvim je dovoljno vremena da se poslože osnovne kockice novog Saveza. Ova situacija sa Statutom nije od jučer. Dugo traju trzavice, u julu 2010. Skupština je odbila novi statut, a to su sada učinili i FSRS i Izvršni odbor NSBiH. Znači, UEFA i FIFA dobro znaju šta se ovdje dešava. Njih bi više iznenadilo da delegati danas usvoje statut nego da ga odbiju i sigurno je da već imaju plan šta da rade - rekao nam je naš izvor.

Mapa puta

- Ako delegati Skupštine ne usvoje novi statut, Nogometni savez će automatski biti suspendiran

-FIFA i UEFA će rasformirati izvršna tijela NSBiH i zamijeniti ih komitetom za normalizaciju

-Komitet za normalizaciju osigurat će poslovanje NSBiH tokom suspenzije i pripremiti formiranje novog saveza

-Novi statut novog saveza bit će u potpunosti usklađen sa FIFA-inim i UEFA-inim, bez kompromisnih rješenja ugrađenih u sadašnji nacrt koji će danas biti ponuđen na usvajanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA