Uragan Ajrin usmrtio devetoro, stigao do Njujorka

Uragan "Ajrin" (Irene) stigao je do Njujorka praćen razornim vetrom i kišom, blokirajući dvadesetomilionski grad, a do sada je odneo najmanje devet ljudskih života u Severnoj Karolini, Virdžiniji i na Floridi.

Uragan Ajrin usmrtio devetoro, stigao do Njujorka

Najmlađa žrtva uragana je 11-godišnji dečak koji je poginuo kada je drvo palo na zgradu u Njuport Njusu, u američkoj državi Virdžinija, prenosi AFP. Zbog uragana, više od 1,8 miliona ljudi u Severnoj Karolini i Nju Džersiju ostalo je bez struje.

Vlasti u Njujorku savetovale su građanima da ne izlaze iz kuća.

- Ne izlazite na ulice, ostanite kod kuće ili u prihvatnim centrima - poručio je građanima gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i dodao da je sada prekasno da ode iz grada.

Vlasti u Njujorku juče su izdale naređenje da se zatvori podzemna železnica, što je prvi put da je zbog prirodne katastrofe zatvoren najveći metro u SAD. Područja oko tri glavna aerodroma - "La Gardija", "Kenedi" i "Njujork Liberti" - zatvorene su juče u podne.

Suspendovani su prvo dolazeći letovi, dok su odlazeći obustavljeni u 22 sata po lokalnom vremenu. Nacionalni centar za uragane saopštio je danas da nivo vode raste zbog olujnog talasa "Ajrin" kako se uragan premešta ka središnjem delu Atlantske obale.

U saopštenju se navodi da uraganski vetar duva 130 kilometara na čas i da se nevreme premešta ka severu-severozapadu. Sada se centar oluje nalazi oko 315 kilometara južno-jugozapadno od Njujorka.

Nacionalni centar za uragane dodaje da je nivo vode porastao za 0,98 metara u Okean sitiju, 1,04 metra u Merilendu i 1,07 metara u luci Njujork.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA