Tri švedske novine zabranile komentare na internetu

Tri najveća švedska lista uvela su mjere radi sprečavanja komentara na njihovim internet stranicama jer su bili korišteni kao platforme za govor mržnje.

Tri švedske novine zabranile komentare na internetu

Ubuduće ''Aftonbladet'', kao i tabloid "Ekspresen" dozvoljavaćt e samo komentare osoba koje se budu predstavile posredstvom društvene mreže Facebook.

Potreba za stišavanjem komentara anonimnih internet korisnika postala je očigledna nakon dvostrukog napada Andersa Breivika, u kojima je u julu u Norveškoj ubijeno 77 osoba, izjavio je glavni urednik dnevnika "Aftonbladet" Jan Helin.

List "Dagens Niheter" (DN) učinio je nemogućim ostavljanje komentara na njegovom sajtu sve do uvođenja sličnog rješenja polovinom oktobra.

"Bilo bi idealno da postoje slobodne i otvorene debate. Nažalost, stvarnost je drugačija jer forume sa komentarima koriste male grupe ljudi za izražavanje, između ostalog, i rasističkih stavova", rekao je Bjorn Hedensjo koji uređuje internet stranicu DN-a.

Međutim, ova odluka je izazvala negodovanje internet korisnika koji smatraju da svako ima pravo na mišljenje, bilo ono komunističko ili nacionalističko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA