Slučaj Hardinaj - do sada ubijeno 30 svjedoka

Oko 30 svjedoka i članova njihovih porodica ubijeno je od 1999. do danas, u vezi sa ratnim zločinima bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ Ramuša Haradinaja, piše "Danas".

Slučaj Hardinaj - do sada ubijeno 30 svjedoka

U postupku protiv Haradinaja, tužilaštvo Haškog tribunala je izvelo 81 svjedoka, od kojih je 34 dalo iskaz pod zaštitnim mjerama, a izdato je i 18 poziva pod prijetnjom prinudnih mjera i dva naloga za privođenje svjedoka.

Izvor ovog lista navodi da su, od zaštićenih svjedoka, ubijeni Sadik i Veselj Murići i to 2002. u Peći, kao i DŽeljadin Musaj, koji je ubijen u zasjedi zajedno sa unukom kod benzinske pumpe Molika u okolini Peći 2005. godine i koji je bio u programu zaštite svjedoka.

Osim DŽeljadina, ubijena su i njegova braća Sadik, Ismet i Sinan Musaj i to u periodu od 1999. do 2005. Sadik Musaj i Veselj Murić bili su svedoci u slučaju Dukađini, na suđenju bivšim pripadnicima OVK, među kojima je bio i brat Ramuša Haradinaja, Daut.

Na spisku ubijenih svjedoka nalazi se i ime Kujtima Beriše, koji je bio označen kao jedan od potencijalno ključnih svjedoka na suđenju Haradinaju, a koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći 2007. godine u Podgorici. List nezvanično saznaje da se sumnja da je 2003. godine u zasjedi u okolini Peći ubijen i Iljir Seljimaj, zajedno sa suprugom njegovog brata, kako bi bio spriječen da svedoči pred Tribunalom protiv Haradinaja.

Sumnja se da je zbog istog razloga ubijen u zasjedi u okolini Peći i Tahir Zemaj, zajedno sa sinom i bratom Enisom i Hasanom. Zemaj je bio takođe jedan od ključnih svjedoka na suđenju bivšim pripadnicima OVK u Prištini. Iste godine ubijeni su i Sabahete Toljaj, pripadnica KPS policije sa svjedokom Isufom Hakljajem, u zasjedi, nakon čega je vozilo zapaljeno, a godinu dana ranije ubijen je i blizak saradnik Tahira Zemaja - Smailj Hajdaraj, isto u zasjedi u okolini Peći, dok su 2002. godine ubijeni zajedno i svjedoci Bekim Mustafa i Avni Eljezaj.

Prema nezvaničnim informacijama, na spisku likvidiranih potencijalnih svjedoka nalaze se nekadašnji šef obezbjeđenja Ibrahima Rugove, DŽevat Makoli, zatim predsjednik Rugovinog DSK u Srbici Bekim Kastrati, zamjenik šefa Rugovinom obezbeđenja Besim Dujaku, kao i policijski oficiri Hajdar Ahmeti i Agim Makoli.

U Peći su ubijeni i Smaj Eljezaj, otac ubijenog svjedoka Avnija Eljezaja i Esat Tahiri. Oni su likvidirani u periodu od 2000. do 2004. Među ubijenim saradnicima Rugove i Zemaja prije dolaska KFOR-a i UNMIK-a su i Fabri Hamiti, jedan od osnivača Rugovine partije DSK, Enver Maljoku, član predsjedništva DSK i Ahmet Krasnići, tada samozvani ministar odbrane Kosova.

List "Danas" podsjeća da je Haški tribunal saopštio da nije bio ubijen nijedan svjedok sa suđenja bivšim komandantima OVK Ramušu Haradinaju i Fatmiru LJimaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    18°C
  • 23:00

    15°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

106 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

313 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI