Saslušanje bivšeg ministra RS-a Proke Dragosavljevića

Odbor Narodne skupštine RS-a za reviziju najavio je za 26. septembar javno saslušanje bivšeg ministra porodice, omladine i sporta RS-a Proke Dragosavljevića, jer je taj resor Vlade RS-a dobio negativno mišljenje revizora.

Saslušanje bivšeg ministra RS-a Proke Dragosavljevića

Brojna prekoračenja i kršenje zakona utvrđene su u radu Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a u 2010.godini dok ga je vodio Dragosavljević. "Probijen" je planirani budžet, neracionalno i nezakonito se raspolagalo budžetskim novcem, a jedan njegov dio, koji se odnosio na pomoć sportskim neprofitabilnim organizacijama, probijen je za nevjerovatnih 151 posto.

"Najveći dio sredstava dodijeljen je Košarkaškom klubu 'Igokea' iz Laktaša i to za redovne aktivnosti 500.000 KM. Sportskom ribolovnom savezu RS-a za održavanje Svjetskog prvenstva u fly fishingu dato je 150.000, a odbojkaškom klubu 'Volej' za organizaciju Balkanskog prvenstva u odbojci za žene - juniorke dodijeljeno je 100.000 maraka", precizirala je Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u.

Glavni revizor RS-a Boško Čeko potvrdio je da će na javnom saslušanju Dragosavljevića obrazložiti svoje mišljenje, odnosno čak dva, budući da su Ministarstvu prosvjete, omladine i sporta dali i negativno i mišljenje s rezervom.

Ministarstvo je u 2010. utrošilo 10.541.022 KM, što je za 2.652.022 KM ili 34 posto više od odobrenog budžeta, prekršivši time Zakon o budžetskom sistemu RS-a. Revizija je ukazala da veliki broj izvršenih realokacija, čak 46, unutar Ministarstva u iznosu od 2.075.975 KM i 12 realokacija između budžetskih korisnika od 1.208.853 KM, te značajno prekoračenje pojedinačnih budžetskih pozicija, što potvrđuje potpuno odsustvo planske funkcije.

Rashodi od 1.566.539 KM nisu usklađeni s prihodima, a nepokriveni iznos trebao je biti iskazan u finansijskim izvještajima kao deficit. Bivši ministar Proko Dragosavljević rekao je ranije da su dodatna sredstva potrošli nakon odluka Vlade RS-a, koju je prošle godine vodio Milorad Dodik.

Dragosavljević je trenutno na funkciji direktora "Službenog glasnika RS-a".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA