Žene na selu-akterke razvoja turizma

Danas je u prostorijama Narodne biblioteke “Filip Višnjić” održana prezentacija projekta “Žene na selu - akterke razvoja turizma”.

Žene na selu-akterke razvoja turizma

Organizacija žena „Lara" u partnerstvu sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Bijeljina od početka avgusta implementira projekat „Žene na selu - akterke razvoja turizma". Projekat je podržan od UNDP BiH i Opštine Bijeljina u okviru projekta Jačanje lokalne demokratije/demokracije II - LOD II.

LOD II projekat finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona eura. Projekat „Žene na selu - akterke razvoja turizma" koji se vodi pod sloganom: „Domaćica koja upravlja kućom može upravljati i BIZNISOM!" ima za cilj da na području opštine Bijeljina pokrene akciju osnaživanja žena na selu za uključivanje u razvoj seoskog turizma i kreiranja politika podrške i podsticaja za poslovne inicijative žena i samozapošljavanje u oblasti turizma.

Kako žene čine siromašniji dio stanovništva Opštine (kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini), na ovaj način „Lara" želi da poveća mobilnost žena na selu i utiče na umanjenje njihove nezaposlenosti. U okviru projekta „Lara" će zajedno sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovati:
- tematske sastanke sa ženama u 5 (pet) sela sa područja Opštine - Gornje Crnjelovo, Dvorovi, Popovi, Amajlije i Trnova,
-radni sastanak sa preduzetnicima u oblasti turizma sa područja opštine Bijeljina i opštinskom Turističkom organizacijom,
- provesti istraživanje na uzorku od 150 žena zainteresovanih za poslovne aktivnosti, preduzetništvo i samozapošljavanje u oblasti turizma kako bi se sagledale njihove potrebe za podrškom i edukacijom.

Istraživanje će biti rađeno metodama ankete i intervjua a vodiće ga magistarka ekonomije Jadranka Dragičević, viša asistentkinja na Fakultetu poslovne ekonomije Univerziteta Istočno Sarajevo u Bijeljini i direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Vujadin Popović.

Rezultat provedenih aktivnosti biće Informacija koja bi sadržavala analizu turističkog potencijala Bijeljine sa akcentom na seoskom turizmu, procjenu potencijala seoskih žena kao resursa u razvoju turizma kao i prijedlog mjera za podršku samozapošljavanju i zapošljavanju žena u oblasti seoskog turizma, analizom dobrobiti ovih mjera na ukupan razvoj zajednice, umanjenje ženskog siromaštva i jačanje mjesta i uloge žene u privrednom razvoju Opštine. Informacija će biti upućena na razmatranje Skupštini opštine Bijeljina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA