Advokatu i porodici ubijenog dječaka zabranjeno prisustvo u sudnici

Ispred zgrade Osnovnog suda u Bijeljini danas su se ponovo okupili prijatelji i porodica Stanka Gligorevića, dječaka koji je ubijen prošle godine u školskom dvorištu u ovom gradu.

Advokatu i porodici ubijenog dječaka zabranjeno prisustvo u sudnici

Građani okupljeni ispred zgrade suda mirno su protestovali nezadovoljni postupanjem suda zbog zabrane prisustva u sudnici roditeljima i punomoćniku u ponovljenom sudskom postupku, a nakon usvojene žalbe Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Nakon što je u aprilu ove godine sada već punoljetni Momir Ilić u Osnovnom sudu u Bijeljini osuđen na vaspitnu mjeru u trajanju od šest mjeseci do četiri godine boravka u vaspitno-popravnoj ustanovi zbog ubistva petnaestogodišnjeg dječaka Stanka Gligorevića u dvorištu Osnovne škole "Knez Ivo od Semberije" uslijedila je žalba Okružnog tužilaštva.

Okružni sud je poništio presudu Osnovnog suda i obnovio ovaj postupak, vrativši ga na početak.

Advokat Miodrag Stojanović, punomoćnik oštećene porodice Gligorević, rekao je novinarima da je sud ovo krivično djelo okarakterisao kao "ubistvo iz nehata", a ne kao "ubistvo sa umišljajem", zbog čega je Okružno tužilaštvo uložilo žalbu koju je Okružni sud u Bijeljini i uvažio.

On je ocijenio da je odluka postupajućeg sudije da se zabrani prisustvo u sudnici advokatu i članovima porodice, najblaže rečeno, nelogična.

"Naša, odnosno, tužilačka žalba je uvažena i mi smo dobili informaciju da će prvostepena sudska odluka biti preispitana. Postupajućeg sudiju sam pitao zbog čega ni ja, kao advokat, a ni članovi porodice ubijenog Stanka Gligorevića nismo dobili poziv za suđenje. Rečeno mi je da je, iz razloga isključenja javnosti i obaveze koja proističe iz Zakona o zaštiti maloljetnih osoba u krivičnom postupku, sudija procijenio da advokat i članovi porodice, predstavljaju 'javnost' i da treba da budu isključeni iz sudnice", naveo je Stojanović.

On je dodao da to nikada nije doživio u svojoj dugogodišnjoj karijeri, niti kao sudija, niti kao punomoćnik.

Konsultujući se sa Okružnim tužilaštvom, koje je takođe ovakvu odluku sudije ocijenilo kao presedan, Stojanović kaže da je odlučio da se pismeno obrati sudu i da kaže da je ovo grubo kršenje prava oštećenih u ovom postupku.

Advokat Stojanović ističe da je pismeni podnesak podnio sudu, u kome je naveo da sud može isključiti iz postupka i oštećene, ali svoju odluku mora obrazložiti.

"Mi tvrdimo da na bilo koji način, prije svega porodica koja je prošla kroz neviđene drame i traume, nismo povrijedili prava maloljetnog počinioca krivičnog djela. Niti smo mu se obratili, niti ga povrijedili bilo čime tokom postupka. Sada doživljavamo atak koji se može tumačiti na bilo kakav način. Presedan je da roditelji ne znaju šta se dešava u sudnici u kojoj se sudi za ubistvo njihovog djeteta", istakao je advokat Stojanović.

On je pojasnio da se pozvao na tačku 252 Zakona o krivičnom postupku, gdje je tačno naznačeno, kao opšta norma, ko može da bude isključen, a ko nikada ne može kao javnost biti isključen iz postupka.

"Mi, punomoćnici i porodica, ne možemo biti isključeni iz postupka. Postoji i 'leks specijalis' koji kaže da možemo biti isključeni, ali da sud u tom slučaju mora obrazloženo i zašto. Bili smo spremni na sve ovo što će se dešavati u sudu. Ovo je ozbiljan problem i ovakvo ponašanje suda samo produbljuje probleme koji mogu nastati u ovom postupku", izjavio je Stojanović.

Iako je porodica ubijenog Stanka Gligorevića podnijela i zahtjev za izuzeće postupajućeg sudije u prvostepenom postupku, sud je odbio taj zahtjev, te je u danas ponovljenom postupku ostao isti sudija.

"Oštećena porodica dobila je još jedan razlog za traženje izuzeća postupajućeg sudije u ovom ponovljenom sudskom postupku", rekao je advokat Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA