Održana Vikimedijina radionica u biblioteci Filip Višnjić

U Narodnoj biblioteci Filip Višnjić juče je održana uređivačka radionica na Vikipediji na srpskom jeziku u organizaciji Vikimedijine Zajednice Republike Srpske

BIJELJINA

Vikipedija, jedina onlajn enciklopedija, jedna je od najčitanijih i najpopularnijih stranica na internetu.Tome u prilog najbolje govori podatak da ima više od 27 miliona registrovanih korisnika, a na mjesečnom nivou privlači oko 370 miliona posjetilaca.

Nove članke u toj enciklopediji može anonimno dodavati, a postojeće uređivati, svako ko ima pristup internetu. Trenutno taj posao svakodnevno volonterski "odrađuje" oko 70 000 osoba širom svijeta.

U RS su se kreatori sadržaja okupili u zvanično priznatu korisničku grupu urednika i korisnika vikimedijinih projekata u RS pod nazivom Vikimedijanci RS. Zvanični naziv grupe je Vikimedijina zajednica RS.

- Došli smo na ideju da pokrenemo Vikimedijinu zajednicu u RS, jer na nivou BIH kreatori sadržaja nisu organizovani, te su vrlo često i članci jednostrani I donekle neobjektivni. Potrebno je stvoriti relevantnu bazu podataka u ovoj internet enciklopediji i za naše prostore, jer je u najvećem broju slučajeva Vikipedija izvor informacija za one koji žele nešto da saznaju o našoj zemlji, navodi Marko Marjanović, student prava i član Vikimedijine zajednice RS.

U cilju implementacije Vikimedijinih projekata i u obrazovne institucije različitih nivoa u RS, Vikimedijina zajednica se uključila u globalni Obrazovni projekat Vikimedije i započela edukativne aktivnosti u RS. U okviru projekta održavaju se radionice širom Srpske.

Ni Bijeljina nije bila izuzetak, te je prva u nizu istraživačkih radionica održana u NB "Fillip Višnjić". Vikimedijina zajednica u RS i bijeljinska biblioteka dogovorili su saradnju i u narednom periodu, te će ovakve radionice postati praksa."