Libijski pobunjenici preuzeli kontroli nad aerodromom u Sirtu

U Sirtu, rodnom gradu bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, danas su vođenjen žestoke borbe za aerodrom, koje su komandanti snaga Nacionalnog prelaznog saveta (NPS) ocenili najžešćim od kako su 15. septembra počeli napade na taj mediteranski grad.

Libijski pobunjenici preuzeli kontroli nad aerodromom u Sirtu

Francuska agencija AFP je prenela tvrdnje vojnih komandanata novih libijskih vlasti da su njihovi borci preuzeli kontrolu nad hotelom Mahari i aerodromom, ali da je situacija "promenljiva".

Novinari Rojtersa sa lica mesta su javili da su borci NPS preuzeli potpunu kontrolu nad aerodromom u Sirtu, ne potkrepivši je detaljima.

Britanska agencija samo je podsetila da su borci NPS u poslednjih nedelju dana sproveli dva sveobuhvatna napada na Sirt, uz podršku aviona NATO, ali da su se našli u bezizlaznoj situaciju zbog snajperista i jake artiljerijske vatre pro-Gadafijevih snaga u tom gradu udaljenom 360 kilometara istočno od Tripolija.

NPS je pozvao ranije danas NATO da pojača vazdušne napade na Sirt, Gadafijevo rodno mesto, i Bani Valid, jedini njegov preostali bastion. U audio poruci Gadafi je danas pohvalio otpor svojih pristalica u Bani Validu, gradu u kojem je, po tvrdnjama Nacionalnog prelaznog saveta, juče ubijeno 11 boraca nove vlade.

Mesto na kojem se trenutno nalazi odbegli libijski lider za sada nije poznato. Portparol libijskog Ministarstva odbrane Ahmed Bani rekao je ranije danas da je prilično siguran da je Gadafijev sin Seif el Islam u Bani Validu, a drugi, Mutasim, u Sirtu. On takođe tvrdi da snage nove vlade kontrolišu luku u Sirtu, aerodrom i vazdušnu bazu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA