Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Automobili od banana

Brazilski naučnici razvili postupak kojim se vlakna banana, ananasa i kokosa pretvaraju u novu vrstu plastike, lakše i jače od postojeće. Tim stručnjaka proučava njenu primenu u auto industriji.

Auto-moto

Budućnost će nam, sigurno, doneti mnogo toga što sada ne možemo ni da pretpostavimo. Jedna od teško zamislivih novotarija, mogli bi da budu i automobili napravljeni od - banana.

Naime, brazilski naučnici su razvili postupak kojim se vlakna biljaka poput banana, ananasa ili kokosa pretvaraju u novu vrstu plastike, koja je i lakša i jača od one nastale preradom nafte. Izvor sirovog materijala je obnovljiv, a završni proizvod pogodan za recikliranje i biorazgradiv.

Veruje se da bi nova - nanocelulozna plastika, kako prenosi Index.hr, u širu upotrebu mogla da uđe već za nekoliko godina.

Članovi ekspertskog tima sa univerziteta u Sao Paolu kažu da su svojstva nove plastike, prosto, neverovatna: oko 30 odsto je lakša od normalne plastike, a jača čak 3 do 4 puta. - Takav materijal bi znatno smanjio težinu novih vozila, što bi umanjilo i potrošnju goriva.

Ford, na primer, pokušava da olakša svoje automobile za 80-200 kilograma, eksperimentišući sa primenom nanotehnologije - kaže Alsides Leao, član ekspertskog tima. Inače, osim već spomenutih prednosti, nanocelulozna je plastika otpornija na visoke temperature, benzin i vodu.

A, preradom drveta i ostalih biljnih materijala moguće je dobiti nanocelulozna vlakna toliko mala da na ljudsku vlas može da ih stane čak 50.000. Tako pripremljena, dodaju se drugim materijalima kako bi se proizvela nova plastika.

Sam postupak prerade nije nimalo jednostavan ni jeftin. Od raznih biljaka, a najpogodnije su ananas i banane, pa kokos i agava, uzimaju se lišće i stabljike. Oni su kuvaju u uređajima nalik ekspres-loncima, čime se dobija smesa koja izgleda kao puder. Od pola kilograma nanoceluloze moguće je dobiti 50 kilograma nove plastike.

 

11°

  • 16:00

    10°C
  • 19:00

    10°C
  • 22:00

    9°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI