Ni na vidiku dogovor u slučaju Sejdić - Finci

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić ocijenio je da dogovor o provođenju odluke suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH" nije ni na vidiku.

Ni na vidiku dogovor u slučaju Sejdić - Finci

"Formirana je parlamentarna komisija koja bi trebalo da pokuša da riješi to pitanje, ali za sada su prijedlozi tu potpuno udaljeni. Osim formiranja radnog tijela ništa drugo nije na stolu što bi ličilo na dogovor", istakao je Radojičić.

Govoreći o zakonu o sistemu državne pomoći, Radojičić je podsjetio da ta priča traje već dvije godine i da se prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, koji je BiH potpisala, i evropskom standardu traži da se sa jednog mjesta u državi kontroliše sistem dostave državne pomoći.

"Dvije godine traje razgovor o tome da bi se obezbijedilo da RS zadrži svoju nadležnost u tom sistemu, a da se istovremeno ispoštuju evropski standardi", rekao je Radojičić. On je dodao da predloženi zakon još nije u potpunosti prihvatljiv za RS, budući da ima nekoliko nerazjašnjenih stvari koje se tiču novog tijela, koje bi trebalo da bude formirano na nivou BiH.

"Ima nekoliko nerazjašnjenih stvari koje se tiču toga šta su čije nadležnosti, kako se ko finansira", istakao je Radojičić i dodao da RS insistira na sistemu sličnom Fiskalnom savjetu BiH, koji ima koordinirajuću ulogu, dogovara fiskalni okvir, okvire budžeta, ali svako ima svoju nadležnost.

Govoreći o mogućnosti da BiH u decembru dobije status kandidata za EU, Radojičić je ocijenio da je malo vjerovatno da se to desi.

"Kada se riješe ova pitanja /popis stanovništva, državna pomoć i slučaj 'Sejdić - Finci'/, tek smo tada završili priču o SSP i možemo stupiti u punoj snazi na scenu, a onda to podrazumijeva neke druge operativne korake, formiranje nekih institucionalnih oblika komunikacije Brisela i BiH", rekao je Radojičić.

Govoreći o rebalansu budžeta RS i medijskim spekulacijama da bi moglo da dođe do smanjenja plata, prvenstveno budžetskim korisnicima, Radojičić je najavio da će o rebalansu biti govora na sjednici parlamenta Srpske 1. novembra i dodao da se njim ne predviđa nikakvo smanjenje plata.

"Ima razmišljanja o tome na koji način 'kresati' ono što se zove troškovi javne potrošnje, ali još nema nikakve konačne finansijske niti političke procjene da li je uopšte potrebno ići u to, jer je prihodovna strana za narednu godinu od najbitnijeg izvora - indirektnih poreza još pod ogromnim znakom pitanja i varira u iznosu od nekoliko desetina miliona pa na više", rekao je Radojičić sinoć za banjalučku Alternativnu televiziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI