U seoskim školama sjedi dvoje ili troje prvačića

U većini seoskih područnih odjeljenja bijeljinskih osnovnih škola ove jeseni sjedi dvoje ili troje đaka prvaka.

U seoskim školama sjedi dvoje ili troje prvačića

Kombinovana odjeljenja

Takva je situacija u Donjoj Bukovici, gdje su u prvi razred krenule bliznakinje Vanja i Mira Jovičić. Samo tri kilometra dalje, u Gornjoj Bukovici, u područnom odjeljenju centralne Osnovne škole „Stevan Nemanja" iz Gornjeg Dragaljevca sjedi troje đaka prvaka.

U Odjeljenju za društvene djelatnosti Gradske uprave Bijeljina kažu da je u ovu školsku godinu upisano ukupno 978 učenika prvog razreda, za razliku od prošle školske godine, kada ih je bilo 1.007.

Aleksandar Stefanović, službenik u Odsjeku za obrazovanje, kaže da se u područnim školama uglavnom formiraju kombinovana odjeljenja prvog, drugog i trećeg te četvrtog i petog razreda, sve zavisno od broja učenika.

Milica Perković-Blagojević, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Semberije, kaže da ne treba nikoga čuditi taj podatak jer sličnih primjera ima još puno.

- U selu Modran, koje ima oko 370 domaćinstava, u prvi razred ide dvoje đaka prvaka. U Popovima, selu s oko 1.000 stanovnika, u prošloj školskoj godini imali smo samo jednog đaka prvaka. Bilježimo trend da mladi ljudi masovno dolaze u grad ili odlaze s ovih prostora u potrazi za boljim životom, u zemlje Evropske unije ili čak i dalje, u Ameriku, Australiju... Sve je manje sklopljenih brakova, samim tim manje i djece - kaže Perković-Blagojević.

Grad magnet

Ističe da mlade ljude grad privlači kao magnet iako je život još puno jeftiniji i udobniji na seoskim imanjima. .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    11°C
  • 11:00

    18°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

139 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI