U prošloj godini vatrogasci imali pune ruke posla

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina u prošloj godini imala je 385 intervencija, od kojih je čak 70 zabilježeno tokom avgusta.

U prošloj godini vatrogasci imali pune ruke posla

- U poređenju sa prošlom godinom, broj požara je povećan za 88 - istaknuto je u Vatrogasnoj jedinici.Najčešći uzrok požara bila je nepažnja, zbog čega je izbilo 133 požara niskog rastinja, pretežno tokom ljetnih mjeseci. Takođe, gorio je i veliki broj dimnjaka, ali i kontejnera.

- Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja, česti su uzroci požara. Posebnu opasnost predstavlja i nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada, pri čemu se u većini slučajeva vatra prenese na šumu, prouzrokujući veliku materijalnu štetu - pojašnjavaju vatrogasci.

Takođe, podaci pokazuju da su sve češći i slučajevi paljenja čađi u dimnjacima za vrijeme sezone grijanja, što dovodi do požara na građevinskim objektima.

- Do požara može doći i od leta varnica iz grla dimnjaka po krovu, koje dospijevaju na zapaljivi materijal u okolini. Takođe, u slučaju nepravilno izgrađenih dimnjaka velika je opasnost od pregrijavanja i paljenja krovnih greda i drugih građevinskih elemenata zgrada - upozoravaju vatrogasci.

Prema podacima Vatrogasne jedinice u prošloj godini evidentirano je 10 požara na privrednim, 23 na poljoprivrednim, a čak 29 na stambenim objektima, dok je gorilo i 16 automobila.

Ukupna materijalna šteta na godišnjem nivou iznosila je 327.250 konvertibilnih maraka, povrijeđeno je deset osoba, a poginulih nije bilo.

Prema riječima starješine Mileta Spasojevića u sledećoj godini za tehničko opremanje Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina planirano je 500.000 konveribilnih maraka, a plan utroška sredstava će se naći pred odbornicima Skupštine Grada Bijeljina na prvoj ovogodišnjoj sjednici, kada će biti određeno kako će biti raspoređena planirana sredstva.

Spasojević je istakao da je opremljenost Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina zadovoljavajuća, jer je u proteklih desetak godina nabavljeno deset novih vatrogasnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    11°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

69 cm

Promjena: -4cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI