23. Jan 2018
0. 7363
BIJELJINA

Bijeljinski Petničani na prijemu kod Gradonačelnika

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovao je danas prijem za pet učenika Gimnazije „Filip Višnjić“ koji će ove godine pohađati seminare u Istraživačkoj stanici Petnica.

Iva Janković, Ivana Pijetlović, Milica Puhalo, Sergej Veselinović i Dragan Marković će u Petnici unaprijediti svoja znanja iz prirodnih i tehničkih nauka, a njihovo odlazak u Petnicu je finansijski podržala i Gradska uprava.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da naši gimnazijalci učestvuju u programima u Petnici i tako pokazuju da u Bijeljini imamo talentovanu i obrazovanu djecu, koja su po svojim znanjima ispred svog vremena. Uskoro će oni pokretati, ne samo razvoj sredine u kojoj budu živjeli, nego će podsticati nove mlade generacije da se okrenu nauci i zato se trudimo da podržimo što više mladih talenata koji žele da se usavršavaju - istakao je gradonačelnik Mićić.

Sergej Veselinović će u Petnici boraviti prvi put i očekuje da će unaprijediti znanje iz biologije, što je prioritetna oblast njegovog interesovanja.

- Za ovaj seminar sam saznao od prijatelja i odlučio sam da se prijavim kako bih stekao nova iskustva, ali i upoznao se sa naprednijim načinima učenja - naveo je Veselinović.

Dragan Marković, učenik trećeg razreda Gimnazije, po drugi put ide u Petnicu da bi usavršio svoje znanje iz matametike.

- Zaista mnogo naučimo na ovim seminarima. Godišnje u programima Istraživačke stanice učestvuje preko 1.000 učenika iz različitih krajeva, a znanja i poznanstva koja tamo steknemo su za nas dragocjena - naveo je Marković.

Ivana Pijetlović je učenica drugog razreda i takođe drugu godinu za redom putuje u Petnicu.

- Prošle godine sam bila na seminaru iz matematike, a ove godine sam se preusmjerila na hemiju. Ovakvi seminari su mi vrlo interesantni i mogu mnogo toga da naučim i dodatno se obrazujem u pojedinim oblastima, što će mi biti od koristi za dalje školovanje - pojasnila je Ivana, dodajući da je ostvarila mnogobrojne kontakte sa vršnjacima koji dijele ista interesovanja, ali i sa studentima i univerzitetskim profesorima, što će joj koristiti prilikom izbora fakulteta.

Iva Janković će u Petnici pohađati seminar u oblasti tehničkih nauka, dok će Milica Puhalo usavršavati znanje iz fizike.Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna organizacija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti i obrazovanja.

Aktivisti Petnice su najvećim dijelom usmjereni na mlade, učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Programi ove istraživačke stanice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, a učešće na seminarima u Petnici je dragocjena stavka i u biografijama prilikom traženja zaposlenja.

2018-01-23 13:23:17+0100