Bijeljinski Petničani na prijemu kod Gradonačelnika

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovao je danas prijem za pet učenika Gimnazije „Filip Višnjić“ koji će ove godine pohađati seminare u Istraživačkoj stanici Petnica.

BIJELJINA

Iva Janković, Ivana Pijetlović, Milica Puhalo, Sergej Veselinović i Dragan Marković će u Petnici unaprijediti svoja znanja iz prirodnih i tehničkih nauka, a njihovo odlazak u Petnicu je finansijski podržala i Gradska uprava.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da naši gimnazijalci učestvuju u programima u Petnici i tako pokazuju da u Bijeljini imamo talentovanu i obrazovanu djecu, koja su po svojim znanjima ispred svog vremena. Uskoro će oni pokretati, ne samo razvoj sredine u kojoj budu živjeli, nego će podsticati nove mlade generacije da se okrenu nauci i zato se trudimo da podržimo što više mladih talenata koji žele da se usavršavaju - istakao je gradonačelnik Mićić.

Sergej Veselinović će u Petnici boraviti prvi put i očekuje da će unaprijediti znanje iz biologije, što je prioritetna oblast njegovog interesovanja.

- Za ovaj seminar sam saznao od prijatelja i odlučio sam da se prijavim kako bih stekao nova iskustva, ali i upoznao se sa naprednijim načinima učenja - naveo je Veselinović.

Dragan Marković, učenik trećeg razreda Gimnazije, po drugi put ide u Petnicu da bi usavršio svoje znanje iz matametike.

- Zaista mnogo naučimo na ovim seminarima. Godišnje u programima Istraživačke stanice učestvuje preko 1.000 učenika iz različitih krajeva, a znanja i poznanstva koja tamo steknemo su za nas dragocjena - naveo je Marković.

Ivana Pijetlović je učenica drugog razreda i takođe drugu godinu za redom putuje u Petnicu.

- Prošle godine sam bila na seminaru iz matematike, a ove godine sam se preusmjerila na hemiju. Ovakvi seminari su mi vrlo interesantni i mogu mnogo toga da naučim i dodatno se obrazujem u pojedinim oblastima, što će mi biti od koristi za dalje školovanje - pojasnila je Ivana, dodajući da je ostvarila mnogobrojne kontakte sa vršnjacima koji dijele ista interesovanja, ali i sa studentima i univerzitetskim profesorima, što će joj koristiti prilikom izbora fakulteta.

Iva Janković će u Petnici pohađati seminar u oblasti tehničkih nauka, dok će Milica Puhalo usavršavati znanje iz fizike.Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna organizacija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti i obrazovanja.

Aktivisti Petnice su najvećim dijelom usmjereni na mlade, učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Programi ove istraživačke stanice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, a učešće na seminarima u Petnici je dragocjena stavka i u biografijama prilikom traženja zaposlenja.