Proizvodnjom crvene paprike do smanjenja nezaposlenosti

U Bijeljini su, u okviru projekta „Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji”, potpisani tripartitni ugovori između 43 poljoprivrednika – korisnika projekta, Prehrambene industrije “Sava Semberija“ i Centara civilnih inicjativa.

Proizvodnjom crvene paprike do smanjenja nezaposlenosti

Vodeći implementator projekta je udruženje „Centri civilnih inicijativa" (CCI), a partneri su Grad Bijeljina, Zavod za zapošljavanje RS - filijala Bijeljina, „Sava Semberija", te Ustanova za obrazovanje odraslih "Dositej" iz Bijeljine.

Opšti cilj ovog projekta je doprinos smanjenju nezaposlenosti na području Bijeljine, odnosno povećanje konkurentnosti lokalnih poljoprivrednih proizvođača kroz saradnju proizvođača i prerađivača crvene paprike, što je dio šireg programa „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" finansiranog od strane Evropske Unije, a koji implementira Međunarodna organizacija rada.

- U skladu sa naporima Gradske uprave da smanjimo nezaposlenost i da otvorimo nova radna mjesta, preko ovog projekta trudimo se da jednom od vodećih prerađivača poljoprivredih proizvoda u Semberiji pomognemo da dođe do domaćih sirovina, a ujedno pomažemo i poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresovani da proizvode crvenu papriku za „Savu". Semberija ima odlične uslove za proizvodnju crvene paprike i te resurse treba iskoristiti na najbolji način. Cilj nam je da posredovanjem uspostavimo što bolju saradnju između proizvođača i prerađivača - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Ugovorima je predviđeno da poljoprivrednici dobiju sadni i repro materijal, kao i osiguranje usjeva na površini do 2.500 kvadratnih metara po korisniku, a obezbijeđen je i plasman proizvoda.Menadžer projekta Denis Telić iz „Centara civilnih incijativa" precizirao je da je fokus projekta zapošljavanje ljudi koji se bave poljoprivredom, a koji u svom vlasništvu imaju nekomercijalna gazdinstva.

- Cilj je da se oni na osnovu podsticaja preregistruju u komercijalna gazdinstva i na taj način postanu zaposlene osobe - pojasnio je Telić, dodajući da projekat nudi i edukaciju i konsultantsku pomoć.Generalni direktor „Save" Vojo Kosanović naveo je da je ovo preduzeće tražilo način da dođe do domaćih sirovina i da je ovaj projekat odlična prilika za saradnju i obostranu korist.

- Očekujemo da ćemo imati novih oko 500 tona domaće crvene paprike za preradu. Naš agronom će pomagati proizvođačima i praktično će ih voditi kroz čitav period proizvodnje - istakao je Kosanović.

Sadnja crvene paprike počinje u drugoj polovini maja, a na ovaj način će se u Bijeljini zacrveniti paprika na preko 12 hektara zemljišta.Vrijednost projekta je 420.000 konvertibilnih maraka, a Gradska uprava ga je sufinanansirala sa 55.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA