Srpska ima četiri legalna milionera, najveći dohodak prošle godine prijavilo lice iz Bijeljine

Republika Srpska je prošle godine imala četiri legalna milionera koji su ukupno zaradili gotovo 13 miliona KM i prijavili Poreskoj upravi RS.

Srpska ima četiri legalna milionera, najveći dohodak prošle godine prijavilo lice iz Bijeljine
Ubjedljivo najveći prošlogodišnji dohodak prikazalo je jedno fizičko lice iz Bijeljine i to oko 8,5 miliona KM po osnovu dohotka od kapitalnih dobitaka. On je taj novac zaradio, drugim riječima, na osnovu razlike između prodajne i nabavne cijene nečega što je poreski obveznik prodao.

Drugi milioner je iz Banjaluke, i zaradu je takođe prijavio po osnovu dohotka od kapitalne dobiti koja je prošle godine iznosila nešto više od 2,1 milion konvertibilnih maraka.

Na trećem mjestu jeste milioner iz Laktaša koji je prošle godine zaradio oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka po osnovu dohotka od kapitala. Dohodak od kapitala, po zakonu, predstavlja prihod ostvaren izdavanjem u zakup ili podzakup pokretne i nepokretne imovine, kao i kamata na zajam.

Četvrti milioner živi u Banjaluci. Riječ je o bankaru koji je za prošlu godinu prijavio da je samo po osnovu ličnih primanja zaradio nešto više od milion maraka. Dakle, njegova prosječna mesečna primanja su iznosila gotovo 88.000 konvertibilnih maraka.

Na osnovu Zakona o porezu na dohodak Republike Srpske, fizička lica koja su u protekloj godini ostvarili dohodak od ličnih primanja, samostalne delatnosti, autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine, te kapitala, kapitalnih dobitaka, iz stranih izvora i ostalog dohotka, bili dužni da do 31. marta ove godine podnesu godišnju poresku prijavu za porez na dohodak. Porez iznosi deset odsto.

Podaci o najvećim zaradama po osnovu ličnih primanja, dohotka od kapitala i kapitalne dobiti pokazuju da 30 najvećih primanja u Republici Srpskoj iznose nešto više od 13 miliona konvertibilnih maraka.

Samo po osnovu ličnih primanja deset najvećih prikazanih zarada iznose oko 4,6 miliona konvertibilnih maraka.

Na ovom spisku njih sedam su, očekivano, bankari čija djelatnost već godinama bilježi najveća primanja u Republici Srpskoj, a ovo su, po svemu sudeći, menadžeri koji ostvaruju razne privilegije, uključujući i pozamašne bonuse.

Ono što je još zanimljivo jeste to da je od ovih sedam bankara njih troje iz Banjaluke, jedan iz Laktaša, dvoje iz Federacije Bosne i Hercegovine i jedan je stranac.

Jedna osoba iz Kotor Varoši koja je zaposlena u obućarskoj djelatnosti prijavila je Poreskoj upravi zaradu veću od 608.000 konvertibilnih maraka.

Na ovoj listi po najvećim ličnim primanjima je i jedan apotekar iz Banjaluke, najvjerovatnije vlasnik neke od apoteka koji je prošle godine prijavio zaradu po osnovu plate nešto veću od 395.000 konvertibilnih maraka.

Preostali na ovoj listi po najvećim ličnim primanjima u Republici Srpskoj je stranac koji je zaposlen u oblasti trgovine na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima. On je prijavio godišnju zaradu od oko 386.000 konvertibilnih maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA