Mobing - prečica do otkaza

Za osam mjeseci ove godine 54 radnika obratila su se Savezu sindikata Republike Srpske zbog različitih vidova zlostavljanja koja su doživjeli na radnom mjestu, a dva radnika otišla su korak dalje, pa su pred Osnovnim sudom u Banjaluci podnijela tužbu protiv poslodavaca i postupak je u toku.

Mobing - prečica do otkaza

Zbog mobinga, zaštitu su u prvim mjesecima ove godine najviše tražili zaposleni u "Željeznicama Republike Srpske", navode u Savezu sindikata RS, dodajući da su se radnici, uglavnom, žalili na psihičke torture i uskraćivanje radničkih prava. Mobingu su bili izloženi radnici svih stručnih sprema, od spremačica do profesora na fakultetima, piše "Fokus".

Stručni saradnik za pravne poslove u Savezu Goran Stanković ističe da mnogi poslodavci, posebno u privatnom sektoru, u nemogućnosti da zbog zakonskih ograničenja otpuste radnike, koriste upravo mobing. "Psihičkim zlostavljanjem poslodavci vrše pritisak na radnike kako bi oni sami napustili posao, a oni prošli bez bilo kakvih obaveza", pojasnio je Stanković.

Kada je riječ o mobingu, Zakonom o radu RS propisano je da zaštitu svojih prava radnik može tražiti sudskim putem, a teret dokazivanja da nije bilo diskriminacije je na poslodavcu.

Portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove Dušanka Makivić kaže da se najveći broj prijava radnika odnosi na obračun i isplatu plata, regresa, uskraćivanje prava na godišnji odmor, kršenja prava iz radnog odnosa porodiljama i trudnicama, trajanje radnog vremena i slično. Ako sud utvrdi da je tužba radnika osnovana, nalaže poslodavcu da uspostavi i obezbijedi ostvarivanje prava koja su radniku uskraćena ili da plati odgovarajuću novčanu naknadu.

Psiholozi kažu da su zlostavljači "moberi" osobe s poremećajem ličnosti. To su manje sposobne, ali moćne osobe bez kapaciteta za ljubav, radost, igru, kreativnost, davanje i dijeljenje. Mobingom prikrivaju nemoć u nekoj drugoj sferi svog života. Često to čine iz straha da neće biti cijenjeni ili da će sami postati nečija žrtva. Neki zlostavljaju i svjesno, s namjerom da naškode drugome ili da ga prisile da napusti radnu sredinu. To čine kad se osjećaju ugroženo ili u situacijama kad postoji višak radne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 11:00

    8°C
  • 14:00

    10°C
  • 17:00

    13°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

164 cm

Promjena: 7cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI