Mitrine petrovdanske lile

Svi koji pripremaju petrovdanske lile, kažu da ih inspirišu sjećanja iz djetinjstva, kada su kao djeca palili lile, obilazili ostala domaćinstva iz kojih su ih ukućani darivali slatkišima.

BIJELJINA

Takvo sjećanje ima i Mitra Filipović rodom iz Pilice, koja danas u pravljenju lila vidi dobar način kako da zaradi dodatni dinar. Mitra je domaćica, a kako kaže, sve stiže da uradi u svom domaćinstvu. Koliko je Mitra vrijedna, govori i činjenica, da je zajedno sa svojim suprugom i bratom, napravila oko 2.000 lila.

Kako bi sve prodala na vrijeme, već dva dana u Bijeljini prodaje lile na ulici, po jako povoljnoj cijeni. Mitra je nezadovoljna prodajom, jer na svakom ćošku neko prodaje lile, a narod nema dovoljno novca. Oskudica se osijeti na svakom koraku, dodaje ona.

Za materijal nije potrebno mnogo, tvrdi ova vrijedna domaćica iz Pilice, trešnjina ili brezova kora, i štapovi od bilo kojeg drveta na kojima bi se umotana kora privezala.

I dok se sugrađani danas u poslednjem trenutku pripremaju za večerašnje paljenje, a najmlađi željno očekuju da padne mrak, Mitra će radost starog narodnog običaja osijetiti u svom domu, gdje je za najmlađe ukućane sačuvala par petrovdanskih lila.

Đurđa Jakov