FOTO Čarobna škrinja puna ljubavi i mašte

  • TURIZAM
  • 20. Jul 2018.

Prije nešto više od tri godine, Bijeljina je dobila svoju prvu "Čarobnu škrinju", poklon galeriju prepunu suvenira, ručno izrađenih predmeta od stakla i drveta, a svaki od ovih unikatnih predmeta, urađenih sa puno ljubavi, mašte i pažnje ne može da vas ostavi ravnodušnim.

"Čarobnu škrinju" je stvorila naša sugrađanka Ljilja Perić, i to nakon šest godina bavljenjem izradom predmeta različitim dekupaž tehnikama, restauracije starog namještaja i onog što je njena najveća ljubav - slikanja na staklu.

Sve je krenulo od njene želje da preuredi svoju sobu. Upisala je kurs u Beogradu da nauči osnove izrade tehnikom dekupaža. Sobu nikada nije sredila, ali je njena ljubav prema ovoj tehnici od hobija dovela do ozbiljnog bavljenja ovim poslom. Sada su u Bijeljini dvije Čarobne škrinje, a treća je u pripremi i otvara se u Loparama.

Nakon početaka sa dekupažom prije devet godina, prešla je na staklo. Za nju je to bilo nešto novo i predstavljalo je veći izazov. Na staklu radi dekupaž tehnikom, ali i tehnikama „Bauer" i „One stroke" (slikanje u jednom potezu).

Na kurseve i obuke još uvijek ide, obzirom na veliki broj podtehnika i širinu ove oblasti, novog znanja nikad dosta. Koliko je ovo rijedak hobi govori i to što u cijelom regionu postoji samo nekoliko osoba koje rade isključivo staklo. Rad na staklu zahtijeva puno eksperimentisanja i skupe boje i komponente kojima se radi.

Zbog kvaliteta i trajnosti izrađenih predmeta bitno je da se koriste profesionalne boje, a ne boja za beton, koja je dosta jeftinija i zbog toga je najčešće koriste hobisti. Ljilja radi i restauraciju namještaja sa profesionalnim bojama iz Engleske, jer joj je to garancija da će ono što uradi da traje.

Prve radove koje je izrađivala je poklanjala. Vremenom je interesovanje za njene rukotvorine bilo sve veće, pa se broj izrađenih predmeta povećavao. Iako je bilo poziva za otvaranje Čarobne škrinje i u drugim gradovima, nije željela da se previše rasplini, jer bi ti prevazišlo njene kapacitete. Sve što radi još uvijek radi iz ljubavi, a ne komercijalno.

Sada se dosta proizvoda proda, a izrada ovih specifičnih predmeta oduzima dosta vremena, najprije zbog prirodnog sušenja, za šta je potrebno tri dana. Ljilja kaže da nikada ne radi jednu po jednu stvar, ponekad je u izradi i po 100 čaša odjednom. Ideje se nižu, dok se neki predmeti suše, stvaraju se novi, i tako u krug.

Kada su rukotvorine u pitanju, potrvrdilo se da je najbolja reklama preporuka onih koji su već kupovali proizvode, a u slučaju Čarobne škrinje i dobro uređena Facebook stranica sa preko 27.000 partilaca. Kupci njenih rukotvorina su su iz cijele BiH, ali ih je sve više i iz inostranstva.

Turistima koji posjećuju Bijeljinu posebno je zanimljiva lokacija Čarobne škrinje kod zgrade Gradske kuće, gdje je i velika ponuda suvenira - maganeti, kutije, sitnice koje lako mogu da se ponesu. Grad nema svoj prepoznatljiv zaštitni znak, pa se najčešće kao motiv na tim predmetima nalazi zgrada Gradske uprave ili spomenici na Trgu kao nešto prepoznatljivo.

Ljilja sada može da kaže da joj je hobi postao zanimanje, pa čak i više od toga. Još uvijek voli to što radi, stvaranje novih malih umjetničkih djela nije izgubilo draž. Voli da sve što napravi uradi prefektno, ono što nije lijepo njenom oku, to i ne završi u radnji.

Inspiracije uvijek ima, ali se mora voditi i željama kupaca. Ljilja kaže da naš narod voli cvijeće i bijelu boju, bez puno eksperimentisanja. Naravno, ima i onih radova koje radi „za svoju dušu", a i oni pronađu put do onih koji vole malo drugačije stvari. To su predmeti koji nose dašak starinskog, i na kojima se prepliću Ljiljina mašta i tehnike koje uspješno kombinuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA