Povećan broj dolazaka za 70 odsto u pet godina

Broj dolazaka turista u Bijeljinu povećan je za preko 70 odsto tokom realizacije gradske Strategije razvoja turizma od 2012. do 2017. godine, navodi se u izvještaju koji je usvojen u Skupštini grada.

Povećan broj dolazaka za 70 odsto u pet godina

Analizom podataka Republičkog zavoda za statistiku utvrđeno je i povećanje broja noćenja turista u istom periodu za preko 37 odsto, što je ocijenjeno kao najvažniji doprinos ostvarenju ove strategije.

Na početku njene realizacije 2012. godine smještajna turistička ponuda Bijeljine raspolagala je sa 324 sobe i 812 ležaja, dok na kraju 2017. godine raspolaže sa 403 sobe i 907 ležaja.

Smještajni kapaciteti Bijeljine bili su sadržani u četiri hotela, 11 motela, jednom hostelu, dva pansiona, dva konačišta i pet kuća za odmor, a pet godina kasnije grad raspolaže sa sedam hotela, devet motela, jednim hostelom, dva pansiona, tri konačišta i 12 kuća za odmor.

Pružanjem turističkih i ugostiteljskih usluga u gradu bavi se 14 pravnih lica i 309 ugostiteljskih radnji različitih vrsta, a usluge organizovanja putovanja obavljaju četiri putničke agencije u Bijeljini.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je ostvaren i porast zaposlenih u sektoru turizma i ugostiteljstva u Bijeljini sa 910 uposlenih u 2016. godini na 990 radnika prošle godine.

U poslovnoj 2012. godini privredni subjekti, čija je osnovna djelatnost turizam, ostvarili su preko 10 miliona KM ukupnog prihoda, dok su za samo pet godina, na kraju poslovne 2017. godine ostvarili ukupne prihode u vrijednosti od preko 82 miliona KM.

Ovaj finansijski pokazatelj svrstava sektor turizma na peto mjesto po ostvarenim ukupnim prihodima, poslije trgovine, prerađivačke industrije, proizvodnje i isporuke električne energije i građevinarstva.

Turistička ponuda Bijeljine bazira se na manifestacionom turizmu, etno i eko turizmu, banjskom turizmu, vjerskom, tranzitnom i lovnom turizmu, kao i turizmu na vodama i sportsko-rekreativnom i izletničkom turizmu.

Republiku Srpsku je prošle godine posjetilo 344.659 turista i realizovano je 799.543 noćenja, a Bijeljina je u tom periodu ostvarila 30.691 dolazak turista i 55.302 noćenja, od čega su domaći turisti ostvarili 49,9 odsto noćenja, dok su strani turisti ostvarili 50,1 odsto noćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA