Još uvijek nema gripa

U Domu zdravlja u Bijeljini još nije zabilježen nijedan slučaj sezonskog gripa, a odziv na vakcinaciju je dosta dobar, rekao je Srni načelnik Epidemiološko-higijeske službe Zoran Dakić.

Još uvijek nema gripa

"Do sada je vakcinisano 1 500 sugrađana, a najviše starijih od 65 godina. Najmanje zainteresovani za vakcinaciju su radnici u javnim službama, kojima se vakcinisanje protiv gripa posebno preporučuje", naveo je Dakić.

Dom zdravlja nabavio je 1 000 komercijalnih doza vakcina, a 1 200 doza obezbijedio je Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srpske."Riječ je o vakcini `vaksigrip`, farncuskog proizvođača `Senosio ventis`.

Sastav je identičan kao prošle godine, sadrži zaštitu za viruse Kalifonija H1N1 tip A, Pert 2009 tip A i Brizben 2008 tip B", kaže Dakić.

Plaćanja vakcine oslobođeni su pacijenti koji su imali određene hirurške zahvate na srcu, pacijenti na insulinu, na hemodijalizi, oboljeli od mišićne distrofije, multiple skleroze, djeca oboljela od cistične fibroze, te oboljeli od malignih bolesti nakon prve hemoterapije.

Vakcinacija se preporučuje najkasnije do kraja decembra. Za one koji nisu oslobođeni plaćanja, vakcinisanje košta 19 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA