Obilježen svjetski dan borbe protiv side

Svjetski dan borbe protiv side u Bijeljini je obilježen dijeljenjem promotivnog materijala, kontraceptivnih sredstava i međunarodnih simbola svjesnosti o sidi.

Obilježen svjetski dan borbe protiv side

"Sida se može prenijeti na razne načine kao što su nezaštićeni seksualni odnosi, mijenjanje više partnera, sa majke na dijete, nesterilnom iglom, a rizične grupe su narkomani i mladi ljudi koji rano stupaju u seksualne odnose", rekla je doktor porodične medicine Mirela Guri.

Ona je istakla da nastoje da u razgovorima ljude što više upoznaju o ovoj bolesti.Prema njenim riječima, pacijenti se uglavnom javljaju ginekologu i infektologu ako imaju bilo kakve sumnje u vezi sa ovomu bolešću.

Na području opštine Bijeljina do sada nije registrovan nijedan slučaj side. U BiH je registrovano 170 HIV pozitivnih pacijenata, od čega je 109 oboljelo od side.

Prosječno životno doba zaraženih je 39 godina i najčešće je riječ o muškarcima. Među šezdeset jednim novootkrivenim slučajem zaraženosti HIV virusom u BiH primijećen je porast broja zaraženih heteroseksualaca, što se objašnjava time da se da se pripadnici homoseksualne populacije više paze i češće dolaze na testiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

22°

  • 11:00

    22°C
  • 14:00

    23°C
  • 17:00

    23°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

318 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 09:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI