Postignut dogovor o prelazima

Delegacije Beograda i Prištine postigle u Briselu dogovor o integrisanom upravljanju na administrativnim prelazima Brnjak i Јarinje, dok se pregovori oko regionalnog predstavljanja vlasti iz Prištine nastavljaju danas putem video linka, saznaje nezvanično RTS.

Postignut dogovor o prelazima

Savjet Evropske unije saopštio je sinoć da su Beograd i Priština tokom osme runde pregovora postigli sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, na osnovu koncepta koji je razvila EU.

"To znači da će strane postepeno uspostaviti zajedničke, integrisane, jedinstvene i bezbjedne punktove na svim zajedničkim prelazima", precizira se u saopštenju i dodaje se da će Euleks biti prisutan u skladu sa svojim mandatom.

U saopštenju se navodi da su strane vodile suštinsku disusiju o pitanju efikasne i inkluzivne regionalne saradnje o čemu je postignut dobar napredak, a na to pitanje će se vratiti na narednom sastanku.

Prema saopštenju, strane su nastavile diskusije vođene na prethodnim sastancima, uključujući one o pitanjima telekomunikacija i energije, a razmotren je i proces provođenja ranije dogovorenog.

Savjet EU navodi da se očekuje da će dogovor o slobodi kretanja biti potpuno proveden počevši od 26. decembra, što će imati za rezultat da će svi moći slobodno da putuju.

U skladu sa dogovorom o matičnim knjigama, strane će početi da kopiraju dokumenta od 5. decembra.

O pitanjima koja se razmatraju kontakti će biti nastavljeni narednih dana, navodi se u saopštenju i dodaje da su razgovori dvije delegacije vođeni 30. novembra, te 1. i 2. decembra.

Kuper: Sporaum o integrisanom upravljanju prelazima

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper izjavio je da dogovor o integrisanom upravljanju prelazima podrazumijeva zajedničko upravljanje policijskim, carinskim i graničnim službama na prelazima između Srbije i Kosova.

"Ideja ovog dogovora je da na jednom mestu budu različite službe Kosova i Srbije, koje zajedno rade na kontroli prelaznih tačaka", rekao je Kuper.

On je rekao da će misija EU - Euleks, kako svojim mandatom tako i prema novom sporazumu biti prisutan na prelazima, s tom razlikom što će prelazi, "umjesto da budu na jednoj strani linije postati neka vrsta duplih prelaza, što uključuje ljude sa obje strane".

Kuper je rekao da je tokom pregovora "mali napredak postignut i o regionalnoj saradnji, dok su veliki problemi ostali".

"Ali, mislim da sada imamo jasnu ideju o zadatku koji predstoji i to će biti pitanje političke odluke", rekao je Kuper.

On je objasnio da se regionalna saradnja, odnosi na pitanja kao što s potpisivanje ugovora i predstavljanja na sastancima.

Govoreći o primjeni dogovora o matičnim knjigama i slobodi kretanja, Kuper je rekao da će prve ovjerene kopije matičnih knjiga "u skladu sa dogovorom iz jula" biti pripremljene 5. decembra.

"Uvjereni smo da će 26. decembra prvi ljudi biti u mogućnosti da pređu granicu vozilima prema dogovorima o slobodi kretanja", rekao je Kuper.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA