Del Ponte: Euleks nesposoban za istragu o žutoj kući

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je da je o trgovini organima na Kosovu progovorila tek kada je shvatila da njenu istragu o tom zločinu niko neće da nastavi i ocenila da Euleks nije sposoban da vodi tu istragu, već da o njoj treba da osluči Savet bezbednosti UN.

Del Ponte: Euleks nesposoban za istragu o žutoj kući

Ona je u intervjuu za današnje frankfurtske ''Vesti" rekla da je učinila sve što je mogla i da ta istraga o trgovini organima u slučaju "žuta kuća" nije mogla da se nastavi, jer neke svedoke nije mogla da dovede na saslušanje, a neki su odbijali da budu saslušani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Uz sve to Albanija nije htela sa nama da sarađuje, na Kosovu smo takođe imali teškoća...Dakle bilo je problema svih vrsta uključujući i problem nadležnosti (haški sud nije bio nadležan za teritoriju Albanije već samo za teritoriju bivše Jugoslavije). Ukratko, radila sam šta sam mogla i mislila sam da bi neko drugi trebalo da nastavi tu istragu. Nažalost, niko nije nastavio da istražuje. Zato sam tu epizodu o navodima o trgovini organima unela u knjigu - dodala je Del Ponte.

Ona je rekla da nije tačno da nije mogla da nađe svedoke.

- Ja sam takođe našla svedoke. Ne znam tačno sa kojim je svedocima razgovarao Dik Marti, ali mislim da je našao bar jedan deo svedoka sa kojima smo mi razgovarali. Osim toga on je nastavio istragu posle mnogo godina. Jer mi smo, ako se dobro sećam, istraživali 2003. i 2004. godine - preciirala je ona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Bivša tužiteljka haškog suda trekla je da kao tužilac nikada nije naredila uništavanje uzoraka, čak ni kada je reč o Srebrenici i odeći i dokumentima žrtava koji su bili uništeni, za šta je, kako je rekla, optužuju majke iz Srebrenice.

- Ne, nikada nisam potpisala nikakav nalog za uništenje uzoraka i ne znam ništa o tome. Kancelarija tužioca je kancelarija u kojoj radi 600 ljudi. Imate odeljenje za evidenciju, imate istraživačku jedinicu, ne znam ko je to mogao da uradi. O tome nisam ništa znala, a da sam znala sprečila bih uništavanje dokaza. Trebalo je sačuvati te dokaze kako bi onaj ko ponovo otvori istragu mogao da ih koristi - rekla je Del Ponte.

Ona je navela da je prilikom prošlogodišnjeg susreta rekla Diku Martijiu da treba da ide u Hag, jer tamo postoji dosije i tamo su dokazi koji su sakupljeni u "žutoj kući" i ostalo.

- Ja tada nisam znala da su dokazni uzorci bili uništeni - rekla je Del Ponte.

Takođe je ukazala da je zatražila od Haškog tribunala da sprovede unutrašnju istragu i otkrije ko je dao nalog za uništavanje dokaza.

- Čim sam saznala za uništenje uzoraka postavila sam pitanje Tribunalu. Oni su zatim sproveli unutrašnju istragu i treba njih da pitate za rezultat. Ja znam koji je taj rezultat, ali ne mogu da vam to kažem jer nisam više u Tribunalu. Pitajte Serža Bramerca, sadašnjeg glavnog haškog tužioca. Zna vrlo dobro ko je naredio - podvukla je ona.

Ispičala je da je videla poverljivi izveštaj Unmika iz 2003. u kome se govori o trgovini organima uz izjave svedoka bez imena, ali uz brojne detalje koji su bili dovoljni da nekoliko njih zatim bude ubijeno.

- Ovako stvari stoje, mi dobijamo izveštaje od naših istražilaca sa Kosova i sa drugih mesta. Na osnovu tih izveštaja mi odlučujemo da otvorimo istragu. Istraživali smo u "žutoj kući", a kada više nismo mogli da nastavimo istragu mi smo je suspendovali kao što je to procedurom predviđeno kako bi neko drugi nastavio jednog dana istragu. Vi možete da idete u Njujork u UN i šta ćete da im kažete? Moj je posao bio da istražujem i pripremim optužnicu - objasnila je Del Ponte ističući da je zbog toga što se radi o posebno strašnom zločinu to unela u svoju knjigu.

- Videla sam da niko ništa ne radi po tom pitanju. Treba da proverim, ali mislim da sam o tome i javno govorila čini mi se 2004. godine, ali na žalost to nije imalo nekog odjeka - rekla je ona. Del Ponte smatra da Euleks ne može da vodi istragu i da o njoj treba da odluči Savet bezbednosti UN.

- Koliko znam Euleks nije sposoban da vodi istragu jer pre svega nema zaštitu svedoka koja bi bila efikasna. Euleks ne može da vodi istragu van granica Kosova, jer nema nadležnost za to, a ova istraga upravo to zahteva. Da bi ta istraga bila nezavisna o njoj treba da odluči Savet bezbednosti UN - dodala je Del Ponte.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA