FOTO Otvoren Mitrovdanski vašar

U Bijeljini je otvoren tradicionalni Mitrovdanski vašar, koji je okupio 70 izlagača, a ove godine su prvi put na ovoj manifestaciji organizovani turnir u gađanju glinenih golubova i "Fijakerijada".

Biće nastavljena tradicija bijeljinske "Kupusijade", u kojoj se nadmeće 10 ekipa koji spremaju tradicionalno sembersko jelo - svadbarski kupus koji se sprema u zemljanim posudama.

S ciljem očuvanja tradicije, vašar će uz zabavni dio ponuditi i bogat kulturno-umjetnički program, izložbu kućne radinosti, starih zanata i narodnog stvaralaštva, izložbu voća, povrća i cvijeća, kao i izložbu kućnih ljubimaca.

"Ovu vašarsku manifestaciju dobro pamte malo stariji sugrađani, ali otkako smo je obnovili to je i prilika da mlađi naraštaji nastave sa ovim, za Semberiju prepoznatljivim aktivnostima, posebno kada je o `Kupusijadi` riječ", kažu u bijeljiskom preduzeću "Grad", koje je organizator.

Za sve posjetioce vašara na prostoru Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije", kao poklon organizatora, preduzeća "Grad" i bijeljinske firme "ZP komerc", oko 15.00 časova, predviđena je besplatna konzumacija svadbarskog kupusa.

Nakon zatvaranja vašara u 16.00 časova, u bijeljinskom Centru za kulturu u 20.00 časova biće održano Mitrovdansko posijelo sa bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Pomoć u organizaciji Mitrovdanskog vašara i posijela pružili su Ministarstvo trgovine i turizma