Za BiH 2011. izgubljena godina

  • BiH
  • 15. Dec 2011.

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun rekao je danas da je 2011. godina na mnogo načina izgubljena godina za BiH.

Za BiH 2011. izgubljena godina

"Ogromna je količina energije i vremena potrošena nakon izbora u raspravama o pogrešnim temama - problemima povezanim sa `starom` politikom koji su isuviše usmjereni ka razjedinjujućim i nacionalističkim pitanjima, a ne ka pitanjima koja su građanima važna - zapošljavanje, ekonomski prosperitet, bolje obrazovanje, efikasnije javne usluge, pravosudni sistem koji služi građanima i koji ih štiti od svakodnevnog kriminala", istakao je Mun.

U obraćanju studentima i građanskim aktivistima na Mašinskom fakultetu u Sarajevu o trenutnoj situaciji u BiH, mladima, liderstvu i budućnosti BiH, Mun je naglasio da politički lideri do sada nisu uspjeli da donesu promjene i napredak koji su birači željeli.

Prema njegovim riječima, iako je politički dogovor vrlo blizu, novi savjet ministara još nije konstituisan, a politički lideri se ne bave na adekvatan način rješavanjem najvažnijih ekonomskih pitanja i visoke stope nezaposlenosti u BiH. Mun smatra da politički lideri ne čine dovoljno da poboljšaju ekonomsku situaciju iako su ekonomija i zapošljavanje najvažnija pitanja za građane. "Bilo je malo ili nimalo napretka u pogledu pravih rješenja za ekonomske probleme sa kojima su suočeni BiH i njeni građani. Nekonstituisanje Savjeta ministara BiH simbol je ovog problema", smatra Mun i pita kako će lideri u BiH rješavati teške ekonomske probleme kad se ne mogu dogovoriti čak ni o sazivu nove državne vlasti.

On je istakao da je u BiH riječ o ozbiljnoj političkoj paralizi i da se čini da je za mnoge političare kompromis ostao "prljava riječ", čak i kada može da vodi političkom napretku i izlasku iz ekonomske krize. Prema njegovim riječima, BiH zaostaje za svojim susjedima i u evroatlantskim integracijama.

"Umjesto da svoju opredijeljenost za integracije dokažu kroz djelovanje, svjedoci smo nerada. Oni nisu ispunili obaveze prema građanima da BiH približe članstvu u NATO-u i EU kako bi BiH zauzela mjesto punopravnog člana EU", tvrdi Mun.

On smatra da je BiH u decembru propustila dvije velike šanse - sastanak ministara inostranih poslova zemalja NATO-a i samit EU prošle sedmice, koji su bile prilika da bude pohvaljen napredak BiH.

"Ispunjavanje uslova EU za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pokazalo bi da je BiH spremna za intenzivniji angažman na evropskom putu i da je politički stabilna zemlja koja je pogodna za ulaganja i poslovanje. Napredak na putu ka NATO poslao bi snažan signal međunarodnog povjerenja u stabilnost u BiH", smatra Mun.

Prema njegovim riječima, umjesto vijesti o ostvarenom napretku koji bi direktno koristio svim građanima BiH, lideri NATO i EU prošle sedmice jedino su mogli reći ono što predstavnici međunarodne zajednice ponavljaju već 14 mjeseci - lideri BiH moraju učiniti više.

"Saradnja između entiteta biće ključna za napredak, ali BiH može ostvariti napredak kao decentralizovana zemlja, sa državnim institucijama koje imaju kapacitete da po potrebi koordinišu rad oba entiteta da bi bio ostvaren neophodan paket zajedničkih ciljeva", istakao je Mun.

Prema njegovom mišljenju, odgovornost za budućnost BiH nije samo na političkim liderima već i na građanima. "Lako je kriviti sistem, a ne praviti jednostavne neophodne korake da dođete od onih koji donose odluke", pojasnio je Mun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA