Bijeljinac Dragiša Laketić Braco motociklima udahnjuje novi život

Dragiša Laketić Braco (53) iz Bijeljine, po zanimanju mašinski tehničar, već tridesetak godina bavi se izradom ukrasnog namještaja, graviranjem, restauracijom motocikala.

Bijeljinac Dragiša Laketić Braco motociklima udahnjuje novi život

Braco je svojevremeno studirao mašinstvo u Novom Sadu, ali je vremenom prevagnula ljubav prema stolarskom zanatu i restauriranju motocikala.

Rukohvati pištolja

Bavljenje stolarstvom naslijedio je od oca Milorada i djeda Lazara, koji su nekad izrađivali sve što čovjek može zamisliti od drveta: stolove, stolice, dijelove namještaja, drvena zaprežna kola, kace, burad...

- Desetak godina izrađivao sam ornamente na rukohvatima pištolja i lovačkog oružja. Uglavnom su to bili motivi iz lova i prirode, jeleni, srne, ptice, zečevi, drveće. Rad s drvetom oplemenjuje čovjeka. Dok posmatram komad drveta, rađaju se ideje, roje se misli kao pčele i tako se stvara jedan novi svijet neobičnih figura - priča Dragiša Laketić.

Ističe da je desetak godina radio te neobične rezbarije kojima je udahnjivao ljepotu i dušu.

Kvalitetan alat

- Početkom 2001. godine nabavio sam dva motocikla Jamaha i tražio sam dobrog restauratora. Nakon određenog vremena shvatio sam da u okruženju nema dobrog majstora za to, te sam ih odlučio sam restaurirati. Tako se i otvorio novi posao. U pitanju je tehnika bojenja i farbanja dijelova motocikla airbrush. Nabavio sam kvalitetan alat. Za oslikavanje motocikla neophodni su i skupe boje, aditivi, lakovi. Oslikavanje nekog dijela motocikla, zavisno od dizajna, košta od 200 KM pa naviše - kaže Laketić, ističući da se sve što radi može podvesti pod unikatne kreacije, koje su rađene s ljubavlju i dušom.

Laketić kaže da je sve svoje kreacije radio postepeno, korak po korak, a restauriranje jednog motocikla zna potrajati od mjesec i po do dva i po mjeseca.

- Ova tehnika podrazumijeva i iscrtavanje sitnih, minijaturnih detalja, ali i slikanje - priča o svom neobičnom zanatskom umijeću, ispunjenom kreativnošću i istrajnim radom Laketić.

Radio za „Harley Davidson"

Dragiša kaže da se u posao s motociklima uključio i njegov sin Milomir.

- Trenutno je u Luksemburgu, gdje traži neki posao. Sa sinom sam punih pet godina radio za firmu „Harley Davidson" - kaže Laketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    8°C
  • 05:00

    5°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

199 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI