Portugal zatražio finansijsku pomoć od EU

Vlada Portugala zvanično je zatražila pomoć od EU kako bi prevazišla finansijsku krizu, čime je ova zemlja postala treća evropska država koja je, pogođena ogromnim dugom, zatražila međunarodnu pomoć.

Portugal zatražio finansijsku pomoć od EU

Analitičari procenjuju da će Portugalu biti potrebno do 80 milijardi evra pomoći kako bi prevazišla finansijsku krizu, koja sve više uzima maha.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Premijer Žoze Sokrateš rekao je, u obraćanju naciji, da je vlada odlučila da traži finansijsku pomoć da bi osigurala prihode zemlji, finansijskom sistemu i ekonomiji.

Odluku Vlade podržao je lider opozicije Pedro Pasos Koeljo koji kaže da se ona može razumeti samo kao korak u pravcu jačanja nacionalne bezbednosti i očuvanja ugleda Portugala u inostranstvu.

Portugal će tako slediti Grčku i Irsku i zatražiti pomoć iz evropskih rezervi za pomoć ugroženim zemljama EU i od Međunarodnog monetarnog fonda.

Predsednik Evropske komisije i bivši portugalski premijer Žoze Manuel Barozo poručio je u saopštenju da će zahtev Portugala "biti prosleđen i obrađen najbrže moguće".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Traženje pomoći od međunarodnih partnera već dugo je opcija za Portugal, koji važi za jednu od najmanjih i najslabijih ekonomija među 17 zemalja evro zone.

Portugal se prethodnih meseci borio da održi ekonomiju, dok su investitori strahovali da Lisabon neće biti u mogućnosti da plati svoje dugove.

Ostale evropske zemlje već dugo su vršile pritisak na Lisabon da prihvati pomoć, u nadi da će tako sprečiti da se dužnička kriza proširi na još više zemalja.

Portugal je tokom prošle godine insistirao da ne želi pomoć jer će je uslovi ogromnog zajma "zaključati" u mere štednje na mnogo godina i sniziti životni standard u ionako jednoj od najsiromašnijih zemalja zapadne Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA