Obavezno uključivanje taksimetra u taksi prevozu

Prema novoj odluci o taksi prevozu, koja je usvojena prošle sedmice na sjednici Skupštine opštine Bijeljina, taksi prevoznik je obavezan da prije započinjanja vožnje uključi taksimetar na osnovu kojeg će utvrditi cijenu vožnje.

Obavezno uključivanje taksimetra u taksi prevozu

Za nepoštivanje ove odredbe u odluci nije predviđena kazna. "U odluci nema kaznene odredbe, jer se svuda u svijetu podrazumijeva da putnik neće pristati na vožnju ukoliko taksista ne uključi taksimetar", rekao je Srni načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Simo Božić.

Prevoznici u Bijeljini godinama plaćaju baždarenje taksimetara koje rijetko koriste, jer tvrde da tako izlaze u susret mušterijama koje prije početka svake voženje žele da znaju cijenu.

"Naš narod je navikao da se vozi za pet KM u gradskoj vožnji, a svaka vožnja van grada po slobodnoj pogodbi", kaže predstavnik Udruženja taksista "Semberija" Dragan Dragičević. Start košta dvije KM, a svaki kilometar vožnje još 1,5 KM, a po toj računici, tvrdi Dragičević, bez paljenja taksimetra većina vožnji bude i jeftinija od cjenovnika.

"Mi bismo voljeli da se vozi po taksimetru, jer je to najpoštenija i najrealnija vožnja", kaže Dragičević ističući da će za to biti stvoreni uslovi čim se ukine divlji prevoz. Nova odluka o taksi prevozu, smatra Dragićević, mogla bi pomoći smanjenju broja divljih taksista ukoliko se bude poštovala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA