U Banjaluci bude zatvorena po jedna trgovina dnevno

Vlasnici samostalnih trgovinskih radnji u RS i u ovoj godini bili su prinuđeni da zatvaraju svoje prodavnice, pa je tako samo na području dvije lokalne zajednice katanac na bravu stavilo čak njih 860.

U Banjaluci bude zatvorena po jedna trgovina dnevno
Naime, samo na području Banjaluke od početka godine zatvoreno je 360 samostalnih trgovinskih radnji, što govori da je u ovoj godini dnevno katanac stavljan na po jednu radnju u ovom gradu. Još alarmantnije stanje je u Bijeljini, gdje je od početka godine zatvoreno čak 500 samostalnih trgovinskih radnji. Međutim, predstavnici "malih" prodavaca najavljuju da će vrhunac zatvaranja trgovina biti u februaru i martu naredne godine.

Kako je kazao Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka, od početka godine zatvoreno je 360 samostalnih trgovinskih radnji u Banjaluci, što je, kako je kazao, više nego prošle godine. "Istina je da je u ovoj godini otvarano dosta radnji, ali je ipak činjenica da prije tri godine niste mogli naći prazan poslovni prostor u Banjaluci, a sada ga imate na svakom mjestu", rekao je Marjanović i dodao da je glavni uzrok toga globalna ekonomska kriza, zbog koje građani sve manje kupuju.

On je istakao da je tome doprinjela i veća stopa poreza i doprinosa, te da se prvo išlo sa smanjenjem broja radnika i na kraju sa zatvaranjem trgovina.

"Takođe, ideja da neuplaćivanje doprinosa bude krivično djelo je suluda i dovešće do daljeg zatvaranja radnji", kazao je on.

Prema njegovim riječima, u februaru i martu se očekuje vrhunac zatvaranja trgovinskih radnji, te da za to već postoje najave, jer prodavci već razmišljaju o tome, čim prođu dolazeći praznici. Marjanović je dodao i da je jedan od uzroka zatvaranja trgovinskih radnji i taj što veliki trgovinski centri dovoze svoju robu.

"Oni su ujedno i ekonomski jači, tako da nas nema nigdje", rekao je Marjanović.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma i ugostiteljstva RS, rekao je da ne postoje precizni podaci o broju zatvorenih samostalnih trgovina, ali je istakao da se on razlikuje od mjesta do mjesta.

"Male trgovine najviše egzistiraju u manjim mjestima, gdje nema trgovinskih centara, ali i u udaljenijim dijelovima većih gradova", rekao je Savanović i dodao da su proizvodi u njima skuplji i do 30 odsto, kako bi vlasnik mogao opravdati svoje poslovanje.

On je istakao da male trgovine u većim mjestima služe samo za kupovinu najosnovinijih namirnica, poput hljeba, mlijeka i cigareta, a da se za sve ostalo ide u velike tržne centre.

"Uzroci zatvaranja malih trgovina su ti što građani nemaju para da ulaze u prodavnice i kupuju, zatim otvaranje velikih hipermaketa s većom ponudom i nižim cijenama, te rast stopa poreza i doprinosa", rekao je on i dodao da male prodavnice jednostavo nemaju prometa da opstaju.

U Republičkoj agenciji za razoj malih i srednjih preduzeća RS kazali su da još nemaju podatke o broju prijavljenih i odjavljenih radnji za ovu godinu.

"Radnje se otvaraju i zatvaraju non-stop i taj trend se razlikuje od opštine do opštine i nije svugdje isto", rekao je Slobodan Marković, direktor ove agencije, i dodao da je istina da su novi veliki trgovinski centri u Banjaluci pokrili dobar dio onoga od čega žive male trgovine.

360 radnji zatvoreno u Banjaluci.

500 radnji zatvoreno u Bijeljini.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 05:00

    14°C
  • 08:00

    14°C
  • 11:00

    17°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

164 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 08. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI