Semberija: I dalje na snazi opasnost od obilnijih padavina, vodostaji manjih rijeka u porastu

U umjerenom su porastu vodostaji manjih rijeka na području grada Bijeljina - Janje, Gnjice i Lukavca, ali je stanje uglavnom stabilno, rekao je šef Odsjeka bijeljinske Civilne zaštite Drago Ristić.

Semberija: I dalje na snazi opasnost od obilnijih padavina, vodostaji manjih rijeka u porastu

Ristić je, kada je riječ o vodostajima većih rijeka Drine i Save, rekao da je vodostaj Save u posljednja dva-tri dana u stagnaciji i danas je na Rači iznosio 358 centimetara, napominjući da se na 650 uvode redovne mjere odbrane od poplava.

On je rekao da je danas u 12.00 časova visina vodostaja Drine na mjernoj stanici Radalj iznosila 192 centimetra, a redovna odbrana se na ovoj stanici uvodi na 450 centimetara.

"Prethodnih dana vršeno je ispuštanje vode iz hidroakumulacija uzvodno na rijeci Drini tako da ni protok od 510 metara kubnih u sekundi ne predstavlja opasnost, jer je ispod 1.500 metara kubnih u sekundi", rekao je Ristić novinarima nakon sjednice Štaba Civilne zaštite za vanredne situacije.

Ristić je naglasio da se situacija na terenu konstantno prati, te da je bilo znatno manje padavina od prognoziranih.

"Ipak je i dalje na snazi opasnost od obilnijih padavina, danas i sutra. Mi smo prethodnih dana izdali upozorenje da stanovništvo preduzima odgovarajuće mjere zaštite. Upozorili smo predsjednike savjeta mjesnih zajednica uz Drinu, Savu, riječne vodotoke, kao i dežurne hitne službe na pripravost", rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, na pripravnost su upozoreni i komandiri jedinica Civilne zaštite, kako bi, u slučaju potrebe, mogli adekvatno da reaguju.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da građani za sada nemaju potrebe za panikom i brigom.

"Za strepnju od poplava nema velikog razloga, jer je na ovom području u prethodnih nekoliko dana palo 4,4 litra kiše po metru kvadratnom, a očekivano je stotinjak litara. Posljednje procjene govore da će to biti 60 litara po metru kvadratnom, a i to ako se desi - neće biti problema", rekao je Mićić.

Mićić je naglasio da je geopoložaj Bijeljine takav da se može očekivati da pored nje, ali ne i kroz grad, mora proći sva voda koja je sada u rijeci Savi u Prijedoru, Banjaluci, kao i u Sloveniji i Hrvatskoj, gdje pravi probleme.

"Isto tako rijeka Drina treba da primi svu vodu čak iz Crne Gore i iz dijela BiH, ali u skladu sa našim informacijama, mi za sada nemamo većih problema. Sve rijeke su na nivou da su u stanju redovne odbrane od poplava, ali s obzirom na preporuke, Štab je danas donio plan mjera koje će biti sprovođene ovih dana", rekao je Mićić.

On je rekao da su sve jedinice pripravne, a odazvao se MUP Srpske, vojska i Civilna zaštita, kao i svi oni koji su u obavezi da budu u stanju pripravnosti.

"Svakih četiri sata ćemo obavještavati o stanju nivoa vodostaja i Drine i Save i unutrašnjih rijeka, te ne očekujemo da će doći do značajnijih poplava", rekao je Mićić.

Mićić je poručio da padavine od šezdesetak litara po metru kvadratnom neće predstavljati problem.

"Dogovorili smo se da, osim dežurstava, mjera opreza i stanja pripravnosti, pratimo situaciju na terenu", rekao je Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA