Bijeljina: Na proslavi mature razmišljaju kako će tražiti posao u inostranstvu

Maturanti Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ proslavili su najradosniji događaj nakon završetka srednje škole – maturu.

BIJELJINA

Haris Berberović, Rade Tomić i Ljubinko Maksimović školovali su se za zanimanje varioca. Većina njihovih drugova, kaže Berberović, planira potražiti posao u inostranstvu.

- Ovdje za nas nema puno posla. Poslodavci traže da se puno radi za male plate. Vjerovatno će mnogi od nas pokušati da se snađu u nekoj evropskoj zemlji i da tamo nastave život - kaže Berberović.

Direktor ove škole Milenko Maksimović kaže da maturu slave 284 učenika iz 11 odjeljenja, pet četverogodišnjih i šest zanatskih, trogodišnjih zanimanja.

- U našoj školi obrazuju se tehničari računarstva i elektroenergetike, tehničari na smjeru drumskog saobraćaja, tehničari špedicije i logistike i mašinski tehničari. Od trogodišnjih zanimanja to su: električari, elektroničari - mehaničari, varioci, bravari - obrađivači metala rezanjem i stolari - kaže Maksimović.

Dodaje da je ovo bila sjajna generacija, prepoznatljiva po mladim talentima i mladim inovatorima.

- Donijeli su puno nagrada s republičkih i regionalnih takmičenja. Imali smo dobre matematičare, fizičare, programere, inovatore. Želimo im sve najbolje tokom života i daljeg školovanja. Naši učenici će se uvijek sjećati svoje srednje škole, bez obzira na to gdje će ih put dalje odvesti - navodi Maksimović, ističući da će mnogi studirati, dok će zanatlije tražiti posao, kako bi što prije sebi osigurali egzistenciju.

Učenik generacije još nije proglašen, ali su u ovoj školi najbolje rezultate iskazali Aleksandar Spasojević i Darko Mikanović. Između njih dvojice bit će izabran učenik generacije.