Ubrzati ulazak Srbije kao strateškog partnera u kompaniju “Orao”

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas da će Vlada Srpske ove sedmice uputiti dopis Vladi i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se ubrzaju procedure oko ulaska Srbije kao strateškog partnera u kompaniju “Orao” u Bijeljini.

Ubrzati ulazak Srbije kao strateškog partnera u kompaniju “Orao”

"Ministarstvo odbrane Srbije nabavilo je dosta aviona i helikoptera i nama je interesantno da dovedemo `Orao` u poziciju da u narednom periodu servisira te letjelice", rekao je Višković nakon posjete "Orlu".

Prema njegovim riječima, riječ je "migovima 29" i helikopterima "Mi 8", "17" i "35".

"To je šansa koju vidimo jer je čak u ugovoru koji je Srbija pravila sa Rusijom i Bjelorusijom prilikom isporuke tih aviona i helikoptera stajala klauzula da će remont i dalju brigu o njihovom održavanju raditi `Orao`", istakao je Višković.

On je naveo da su pregovori sa Srbijom u poodmakloj fazi i izrazio nadu da će biti vrlo brzo okončani, sa definisanim obavezama.

"Ono što bude obaveza Vlade Republike Srpske mi ćemo uraditi u najkraćem mogućem roku", poručio je Višković i najavio i finansijsku pomoć koja će "Orlu" sigurno trebati za dobijanje licenci za vrlo zahtjevne remonte motora.

Višković je pohvalio kompaniju "Orao", navodeći da je i sam učestvovao u njenom preseljenju iz Rajlovca, kod Sarajeva, u Bijeljinu nakon Dejtonskog sporazuma.

Prema riječima Viškovića, "Orao" može da obezbijedi budućnost za sadašnjih 406 zaposlenih, ali i za još mnogo više radnika.

Direktor fabrike "Orao" Biljana Marković zahvalila je Viškoviću što je prihatio njihov poziv i na licu mjesta se upoznao o svim kapacitetima, performansama, ljudskim i materijalnim resursima ove kompanije koja zapošljava 406 radnika.

Markovićeva je rekla novinarima da je premijera upoznala o tekućim i dugoročnim problemima u poslovanju "Orla" da bi Vlada donosila strateške odluke sa razumijevanjem situacije u kojoj se nalazi ova specifična firma, koja je jedina u domenu namjenske industrije u Republici Srpskoj uspjela da sačuva kapacitete i baštini tradiciju dugu 75 godina.

"Za dugoročno obezbjeđivanje poslova, jer sada se radi o motorima koji su već istorijske kategorije, `Orao` mora da ulazi u obezbjeđivanje licenci za neke nove tipove motora za helikoptere i avione", rekla je Markovićeva.

Prema njenim riječima, kvalifikaciona struktura zaposlenih u kompaniji je izuzetna, sa velikim brojem visokoobučenih radnika, inženjera i tehničara vazduhoplovnog osoblja, što je kadar koji se teško nalazi na tržištu.

U nastavku posjete Bijeljini premijer Višković sastaće se sa privrednicima iz regije u Etno-selu "Stanišići".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA