Nevrijeme poharalo Semberiju, poljoprivrednici zbrajaju gubitke

Nevrijeme, praćeno kišom i gradom, koje je sinoć zahvatilo Semberiju, izazvalo je ogromne štete na usjevima. Stradale su ratarske kulture, voće i povrće, a više desetina poljoprivrednih gazdinstava zbraja gubitke.

BIJELJINA

- Od pet hektara plastenika, uništena su dva hektara. Vjetar je otkrio folije i polomio plastenike, a onda je led uništio i ono što je bilo ostalo. Potpuno je uništeno oko 20 vagona paradajza. A ovo povrće imalo je najbolju cijenu zabilježenu u posljednjih desetak godina. Sve je propalo - kaže Lazić.

Povrće na otvorenom, u zemlji, mrkva, krompir, luk, nisu pretrpjeli veću štetu ali cijena je niska pa se neće moći ostvariti veća dobit.

Lazić, koji godišnje proizvede 2.000 tona povrća, bez pomoći Vlade RS, ministarstva poljoprivrede, Gradske uprave Bijeljina, neće moći prevazići teškoće koje je prouzrokovalo nevrijeme.

- U mom gazdinstvu zaposleno je 20 ljudi, znači 20 porodica egzistira od ovog posla. Isplatim godišnje 8.000 dnevnica, za šta izdvojim 250.000 KM. Samo poreza na dodatnu vrijednost uplatim oko pola miliona maraka godišnje. Ukoliko nadležni ne pomognu u saniranju štete od ovog nevremena, ovo će biti početak kraja moje, ali i uopšte povrtarske proizvodnje u Semberiji - kaže Lazić. On dodaje da je na jesen trebalo da pokrene fabriku za preradu povrća, ali da je i ovaj projekat sada doveden u pitanje.

Štetu su pretrpjeli i semberski ratari. Vaso Dikić iz Amajlija kukuruz je zasijao na 400 dunuma.

- Kukuruz izvaljen i polegao. Sada će strunuti. Nikakve koristi od njega. Čujem da su stradali i drugi u Amajlijama, ali i u drugim semberskim selima. Od pšenice zbog niske cijene nismo imali neke veće vajde, pa smo se uzdali u kukuruz, a sada je to propast - ističe Dikić.

U nadležnom odjeljenju Gradske uprave Bijeljina potvrdili su nam da im je od jutros 10 semberskih domaćina prijavilo štetu na usjevima.

Iako u Pravilniku o podsticajima za poljoprivrednu proizvodnju nemaju stavku za pomoć u slučaju elementarnih nepogoda, formiraće komisiju za procjenu štete te, najavljuju, tražiti način da pomognu poljoprivrednicima.