Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2012.

  • BiH
  • 10. Jan 2012.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je većinom glasova Prijedlog budžeta FBiH za 2012. godinu danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2012.

Odobren je i prateći akt - Prijedlog zakona o izvršenju budžeta. Za sutra su najavljeni rasprava i izjašnjavanje u Domu naroda, također na vanrednoj sjednici i po hitnom postupku.

Za operativnost budžeta Vladi je kao njegovom predlagaču potrebna podrška oba doma, kao i za stupanje na snagu pratećeg zakona.

Ukupna predložena budžetska cifra je 1.923.744.269 KM. Predviđeno je 60 posto prihoda od neizravnih poreza, izjavio je danas federalni ministar finansija Ante Krajina, obrazlažući poslanicima cjelokupni budžet, planiran u Federalnoj vladi.

Ukupni očekivani prihodi su 1.575.069.369 KM, približno kao 2011. godine, dok su planirani rashodi veći za 11 posto od lanjskih prvenstveno zbog ovogodišnjih obaveza Federacije za otplatu domaćeg i vanjskog duga.

Kako su rashodi veći od očekivanih prihoda gotovo 350 miliona, pokrivanje tog debalansa je planirano od dugoročnih obveznica u vrijednosti od 230 miliona, zatim s 60 miliona od trezorskih zapisa te s 58,6 miliona kreditnog novca od Evropske komisije.

Federalni premijer Nermin Nikšić, obraćajući se danas poslanicima, rekao je da budžet realno odražava situaciju u kojoj je trenutno Federacija, kao i da su prvi put predviđene značajne uštede u javnoj potrošnji.

Pozivajući članove Predstavničkog doma da podrže budžet koji se, po njegovim riječima, može nazvati kriznim, pozvao ih je da doprinesu početku procesa fiskalne stabilizacije.

Obrazlažući planirane uštede u javnoj potrošnji, premijer je naveo između ostalog da su osnovice za obračun plaća smanjene za 4,5 posto odnosno sa 330 KM na 315 KM. To neće spasiti budžet, dodao je, ali hoće omogućiti nastavak pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom, bez čega bi plaće i naknade koje se servisiraju iz budžeta bile prepolovljene.

Uveden je moratorij na plaćanje angažmana u komisijama i ostalim radnim tijelima te među ostalim umanjeni troškovi za energiju, komunalije, inventar i materijale, prijevoz i gorivo, kao i za tekuće održavanje.

Za poljoprivredu je, pak, uvećan iznos sa 54 na 78 miliona, 28 miliona planirano je za podsticaj industriji, a 20 miliona za preduzeće Autoceste Federacije BiH kao podrška izgradnji dijela Koridora 5-C.

Što se tiče transfera za poticaje u poljoprivredi, poslanici su danas naknadno zadužili Vladu da u ovoj godini najmanje deset posto od 78 miliona usmjeri za podršku održivom povratku u Republiku Srpsku.

U budžetu je ostala stavka, istovjetna prošlogodišnjoj, od tri miliona za programe podrške razvoju regije Srebrenica, dok su sa 16 na 12 miliona smanjeni transferi drugim nivoima vlasti, kantonima.

Premijer Nikšić je kazao da je stavka za boračke naknade zadnja koja će podlijegati umanjenju i izrazio odlučnost Federalne vlade u vraćanju duga za invalidnine.

Vlada je, po njegovim navodima, spremna i za pregovore o statusu sedam kulturnih institucija od državnog značaja, čiji cilj bi bio određivanje koje će od njih biti u nadležnosti države, a koje u ingerenciji Federacije BiH ili kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA