Podjela poreskih računa od 1. marta

Poreska uprava Republike Srpske će najvjerovatnije 1. marta početi podjelu poreskih računa, jer je, prema novom Zakonu o porezovanim nepokretnostima, obavezna da ih građanima dostavi najkasnije do 31. marta, izjavila je direktor Poreske uprave Zora Vidović.

Podjela poreskih računa od 1. marta

Vidovićeva je izjavila da je prikupljeno 2,5 miliona poreskih prijava - oko dva miliona prijava za porez i oko 500 000 prijava za oslobađanje. Ukupno procijenjena prijavljena imovina je 47,5 milijardi, a 34 milijarde biće osnovica za oporezivanje.

Ona je objasnila da ovaj porez ne plaćaju vlasnici poljoprivrednog zemljišta i vlasnici svih poljoprivrednih objekata, to znači objekata koji služe za poljoprivrednu proizvodnju, a svaki vlasnik stambenog prostora oslobođen je 50 kvadrata plus 10 kvadrata po članu domaćinstva. Naglasivši da svi građani u Republici Srpskoj nisu prijavili svoju imovinu, Vidovićeva je pozvala vlasnike neprijavljenih nepokretnosti da to učine nakasnije do 31. marta.

"Mi smo odlučili da do tog datuma ne upućujemo prekršajne prijave, ali nakon toga moraćemo to da učinimo kako bi sve vlasnike nepokrenosti doveli u ravnopravan položaj", rekla je Vidovićeva za banjalučku Alternativnu televiziju.

S obzirom da ovaj porez, kaže Vidovićeva, pripada sto odsto budžetima opština, opštine po novom zakonu imaju nadležnost da donesu poresku stopu, a rok je bio 31. decembar 2011. godine. "Mi smo do sada dobili oko 15 poreskih stopa, a očekujemo do kraja januara i ostale. To bi bilo logično kako bi u februaru mogli prići izradi poreskih računa", rekla je direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    11°C
  • 11:00

    18°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

139 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI