BiH predsjedava Evropskom audiovizuelnom observatorijom

  • BiH
  • 16. Jan 2012.

BiH preuzima godišnje predsjedavanje Evropskom audiovizuelnom observatorijom u ovoj godini, a njen predstavnik u Izvršnom vijeću ove institucije Savjeta Evrope, sa sjedištem u Strazburu, je generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ Kemal Huseinović - saopšteno je iz Evropske audiovizuelne observatorije.

BiH predsjedava Evropskom audiovizuelnom observatorijom

Ova institucija uspostavljena je 1992. godine s ciljem boljeg razumijevanja audiovizuelnih industrija u Evropi kako sa tržišno-ekonomskog, tako i sa pravnog stanovišta.

Strazbur je ponudio da bude domaćin sjedišta Opservatorije, što je omogućilo strukturalno povezivanje Opservatorije sa Savjetom Evrope.

U saopštenju se navodi da Opservatorija, koja obilježava 20 godina rada, nastavlja da promoviše transparentnost u pogledu pružanja informacija o audiovizuelnim industrijama u Evropi u formi publikacija, slobodnog pristupa bazama podataka i web portala. Na adresi Opservatorija smještena je i Evropska platforma regulatornih tijela /EPRA/.

Izvršno vijeće Opservatorija nedavno je usvojilo Akcioni plan rada za period 2012-2014. godine koji predviđa unapređenje "onlajn" usluga, kao i izvještaja o legislativi u audiovizuelnoj oblasti, a posebno onih koji se odnose na primjenu novih tehnologija.

Izvršni direktor Opservatorije Volfgang Klos rekao je da će 2012. godinu obilježiti godišnja radionica Opservatorije iz oblasti filmske industrije u Kanu, radionica u Sarajevu koja će se održati u junu, te radionica u Strazburu.

Klos je zaključio da Opservatorija, koja trenutno pruža informacije o stanju u audiovizuelnom sektoru u 37 evropskih zemalja, nastavlja sa rastom uprkos trenutnoj ekonomskoj situaciji.

Kao novi predsjednik Opservatorije za 2012. godinu, Huseinović je istakao da je BiH ponosna na ulogu predsjedavajuće države u ovoj jubilarnoj godini, te izrazio nadu da će evropski filmski i televizijski stručnjaci, zahvaljujući informacijama koje pruža Opservatorija, pokazati veće interesovanje za audiovizuelnu industriju BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA