Postoji opasnost blokade kreditnih linija prema BiH

Predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da ne postoji odluka o blokadi kreditinih linija prema Bosni i Hercegovini, ali da postoji opasnost da se tako nešto desi, jer BiH od 1. januara ne plaća svoj inostrani dug.

Postoji opasnost blokade kreditnih linija prema BiH
"Dobili smo informaciju da su neki zvaničnici u zajedničkim institucijama intervenisali kod međunarodnih finansijskih institucija da se ne priznaje otplata inostranog duga", rekao je Džombić za Radio-televiziju Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, to samo pokazuje da zajedničke institucije koriste svaku priliku da koče razvoj i infrastrukturne projekte RS i ostvarivanje kreditinih linija o kojima ona pregovara sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Mediji su objavili da je Evropska banka za obnovu i razvoj obustavila sve kredite za BiH i da je opstrukcijom na nivou BiH doveden u pitanje kredit za obnovu i razvoj Republici Srpskoj.

Na čekanju je 150 miliona maraka, koliko je odobreno za izgradnju autoputa Prnjavor-Doboj trenutno jer na čekanju, jer BiH ne servisira svoj spoljni dug iako Srpska svoje obaveze izmiruje, navodi RTRS.

S obzirom da je RS prethodnih godina izdvojila više od 500 miliona maraka za penzionere koji su radni vek proveli u Federaciji BiH, o čemu postoje i presude Suda u Strazburu koje se ne sprovode u praksi, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić kaže da treba tražiti da se Srpska i Fond PIO obeštete za više stotina milionsku vrednost.

"Pozivajući se na dve presude koje imamo iz suda u Strazburu, treba zahtevati da se RS i Fond PIO obeštete za više stotina milionsku vrednost, koliko smo pretrpeli štete za sve ove godine tokom kojih Srpska plaća penzije federalnim penzionerima", rekao je Đokić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA